Gemeente Nieuwegein

Veiligheid voorop. Vrijmarkten Koninginnedag autovrij

Op Koninginnedag 30 april zijn er in Nieuwegein weer de jaarlijkse vrijmarkten in Vreeswijk en op het Muntplein. Een gezellig volksfeest, dat volgens de gemeente ook vooral gezellig moet blijven. De afgelopen jaren bleek dat de bereikbaarheid van de gebieden voor hulpverlenende diensten zeer slecht was. In combinatie met de grote drukte ontstonden er onveilige situaties voor verkopers en bezoekers. Ook waren er problemen op het gebied van parkeren, handhaving en bleek er onduidelijkheid over de plaatsen waar de markten precies konden worden gehouden. Voor het Muntplein zijn deze problemen vorig jaar aangepakt. Deze aanpak wordt ook dit jaar gevolgd. Dit jaar wil de gemeente ook voor Vreeswijk een vergelijkbare aanpak. De gemeente overlegt met politie, brandweer en het Oranjecomité Vreeswijk over de meest werkbare spelregels. Het autovrij maken van het vrijmarktgebied is één van die spelregels.

Afsluiten voor verkeer
Gebied rondom Muntplein
Voor de vrijmarkt rond het Muntplein zal net als vorig jaar de Batauweg tussen de Heemraadsweide en Batenburg volledig worden afgesloten. Op 29 april vanaf 22.00 uur tot 30 april 18.00 uur wordt het hele gebied afgesloten voor verkeer. Bewoners moeten hun auto net als vorig jaar buiten het Vrijmarktgebied parkeren. Bewoners worden hierover tijdig geïnformeerd.

Vrijmarkt in Vreeswijk
Voor Vreeswijk is de situatie nieuw. In overleg met politie, brandweer en het Oranjecomité Vreeswijk heeft de gemeente besloten de vrijmarkt in Vreeswijk toe te staan in het gebied binnen de bruggen. Ook dit gebied wordt volledig afgesloten voor verkeer tussen 29 april vanaf 22.00 uur en 20 april 18.00 uur, net als voor de vrijmarkt in Muntplein. De bewoners van het gebied tussen de bruggen zullen hun auto voor die dag dus ook elders moeten parkeren. Ook zij krijgen hierover nog nadere informatie.

Veiligheid staat voorop
Afsluiten voor alle verkeer en het autovrij maken van de vrijmarktgebieden levert de bewoners overlast op. Zij moeten immers hun auto ergens anders parkeren en zijn daardoor op 30 april minder mobiel. Daarvan is de gemeente zich terdege bewust en ze vindt dit ook lastig en vervelend voor de bewoners. Er moest echter een keuze worden gemaakt. Bij die keuze staat de veiligheid van de vele duizenden mensen die in Vreeswijk en op het Muntplein een gezellige Koninginnedag willen vieren voorop.

Meer informatie volgt
Op de gemeentepagina, via huis aan huisbrieven en folders gaat de gemeente Nieuwegein in samenwerking met de Oranjecomités in de weken voorafgaand aan Koninginnedag bekendheid geven aan de spelregels rondom de Vrijmarkten.

Invoerdatum 30-3-2005