Provincie Utrecht

Persbericht

Proef gratis Winkelexpress Amersfoort kan van start

6-4-2005
Op 30 april gaat in Amersfoort een experiment van start met gratis openbaar vervoer. Buslijn 2 (Nieuwland-Hoogland-Station NS en vice versa) gaat voor deze bijzondere gelegenheid op zaterdag en de koopzondagen 1 mei en 25 september rijden als Winkelexpress. GS hebben een bestuurlijke overeenkomst met deze strekking vastgesteld. Ook B&W van Amersfoort hebben ingestemd met dit plan.

De proef met de gratis winkelbus is een initiatief van de provincie Utrecht, in samenwerking met de gemeente Amersfoort en Connexxion. Het gaat om een onderzoeksproject met een specifieke doelstelling. Opzet is om te achterhalen tot in hoeverre automobilisten bereid zijn om gebruik te maken van gratis openbaar vervoer, wanneer zij van plan zijn om in het winkelcentrum van Amersfoort inkopen te doen. Na overleg met de gemeente Amersfoort is de keuze gevallen op een proef in Nieuwland en Hoogland en directe omgeving. Dit vanwege de huidige voorkeur bij inwoners van met name de wijk Nieuwland voor het gebruik van de auto en de ligging van deze wijken ten opzichte van het winkelcentrum. De proef is verder bedoeld om de mensen, die hiervan nog niet gebruik maken, het gemak te laten ervaren van openbaar vervoer.

Winkelexpress rijdt met nieuwe bussen
Om passagiers dichtbij de winkels te brengen, rijdt de Winkelexpress een alternatieve route met een extra lus door het centrum. Alleen op 30 april, vanwege het programma tijdens Koninginnedag en de drukte in de binnenstad, rijdt de Winkelexpress met extra inzet van de gebruikelijke bussen via de huidige route langs het centrum van Amersfoort. Connexxion, die het stadsvervoer in Amersfoort verzorgt, zet voor dit experiment verder nieuwe gelede bussen in, waardoor substantieel meer mensen gratis kunnen opstappen. De gratis opstapplaatsen bevinden zich in de wijken Nieuwland en Hoogland, langs de route van buslijn 2, en zijn herkenbaar aan een sticker met vermelding "Winkelexpress". Mensen die bij deze haltes instappen, ontvangen een gratis retourticket dat door de chauffeur wordt afgestempeld. Passagiers die buiten de wijken Nieuwland en Hoogland opstappen, betalen het normale tarief. De Winkelexpress rijdt volgens een aangepaste dienstregeling van buslijn 2 op alle zaterdagen tijdens de proef en de koopzondagen 1 mei en 25 september.

Aan de hand van tellingen en enquetes die in de bus worden afgenomen, wordt getest of de proef succesvol is. Doelstelling is dat het aantal verplaatsingen met de winkelbus tussen Amersfoort Noord en het winkelcentrum toeneemt met 5-10%. Verder moet sprake zijn van een afname van het gebruik van de auto voor winkeldoeleinden. De proef loopt tot en met 1 oktober 2005. Twee maanden na de start wordt de tussenstand opgenomen. Zodra de resultaten van deze proef eind 2005 bekend zijn, zullen provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort met elkaar overleggen hoe deze uitkomsten zo goed mogelijk gebruikt kunnen worden ter verbetering van het openbaar vervoer. Dit kan aanleiding zijn voor een aantal concrete vervolgstappen, bedoeld om gebruik van het openbaar vervoer verder te promoten.

Laatst gewijzigd op 04/06/2005 11:05:18 AM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl