Gemeente Den Haag

april 2005
Koninginnedag 30 april De viering van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix in Den Haag! (11 april)

Op 29 en 30 april aanstaande gaat het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix van start in hoofd- en hofstad, Amsterdam en Den Haag.
Het jubileumprogramma dat tot december 2005 duurt zal zowel feestelijk als inhoudelijk zijn en waar mogelijk voor, door en met Nederlanders ontwikkeld zijn.
Een groot aantal Nederlanders is uitgenodigd om naar Amsterdam en Den Haag toe te komen. Verder zal het programma door iedereen op de televisie gevolgd kunnen worden. De festiviteiten worden rechtstreeks door de NOS uitgezonden.

Nadere details over het programma zijn bekend gemaakt in het programmaboek 25 jaar Koningin Beatrix dat op 7 april jongstleden door de voorzitter van het Nationaal Comité is aangeboden aan de Koningin. Hierin is het merendeel van de voorziene evenementen en activiteiten van april tot december te vinden. Het boek zal verkrijgbaar zijn in de boekhandel. Daarnaast treft u nadere informatie aan op de website www.25jaarkoninginbeatrix.nl.

Het programma van zaterdag 30 april in Den Haag bestaat uit een aantal onderdelen.

De Staten-Generaal komen op zaterdag 30 april aanstaande in een Bijzondere Verenigde Vergadering bijeen ter gelegenheid van de viering van het Zilveren Regeringsjubileum van Hare Majesteit de Koningin. De Bijzondere Verenigde Vergadering, waarbij de Koningin en leden van de koninklijke familie aanwezig zijn, heeft een feestelijk karakter en begint om 10.3 0uurindeRidderzaal.
Naast toespraken van de Voorzitter van Verenigde Vergadering, mevrouw mr Yvonne E.M.A. Timmerman-Buck, de Voorzitter van de Tweede Kamer, de heer drs Frans W. Weisglas en minister-president mr dr Jan Peter Balkenende zijn er muzikale intermezzo's. De leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn vergezeld van een 25-jarige gast, terwijl er tijdens de viering tevens 125 Nederlanders aanwezig zijn die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de gemeenschap waarvan zij deel uitmaken. Na afloop van de Bijzondere Verenigde Vergadering is er vanaf ca. 12.30 uur voor de Kamerleden, hun partners en de gasten een lunchbijeenkomst in de Statenpassage van het Tweede-Kamergebouw.

Direct aansluitend aan de Bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal volgt de aanbieding van de jubileumpostzegel door TPG Post aan de Koningin in de Koninginnekamer. De ochtend wordt afgesloten met een aubade voor de Koningin. De aubade zal worden uitgevoerd door kinderen afkomstig van 7 scholen uit Den Haag, het Koninklijk mannenkoor ' Die Haghe Sanghers', het Philharmonisch koor Hagacantare en het Gemengd koor HagaSonare. Jan Verschuren zal de pianobegeleiding verzorgen en de dirigent is René Verhoeff. Zij zullen Koningin Beatrix en haar familie toezingen vanaf het Binnenhof. Het repertoire zal bestaan uit een aantal oud-Hollandse liederen waaronder 'In Den Haag daar woont een Graaf'.

Vervolgens reizen de Koningin en haar familie naar Scheveningen. Daar worden ze om 14.00 uur ontvangen door Burgemeester Deetman en commissaris van de Koningin Franssen bij het standbeeld van de Vissersvrouw aan de Boulevard. Hier start de Koninginnewandeling door Scheveningen. Het Schevenings Vissersvrouwenkoor heft een lied aan, een vuurtorenman loopt op stelten en in de Keizerstraat is de Koningin getuige van een wereldrecordpoging koekhappen. In de Kerketuin wordt de Koningin opgewacht door een zangclubje die een liedje en een dansje hebben op "Wat je moet doen, als je de Koningin tegenkomt". Een kinderpersbureau maakt opnamen voor een live-televisieuitzending. In deWassenaarsestraat wordt het gedicht 'Wimpelhoog' uit de Hofstadbundel voorgedragen. Grote kunstige meeuwen hangen boven de straat, 25 kinderen lopen met zelfgemaakte meeuwen en vissen op stokken. Hierna begint de Schevingse les; een leraar staat met een grote aanwijsstok voor een muur die vol staat met woorden uit het Scheveningse woordenboek. Daarna belandt de Koningin in een vlaggetjesfeest, gevolgd door een tocht langs authentieke visserswoningen in de Zeilstraat en de Ankerstraat. Hier krijgt de tocht ook een Chinees tintje: dansers voeren de drakendans op. Op de Badhuiskade is het feest met de Surinaamse band 'W.W.W.W' (Wij komen Wanneer Wij Willen) en vervolgt de Koningin de route richting de speeltuin. Voetballers van ADO Den Haag spelen hier samen met een aantal jonge voetballers een potje Panna, er wordt geskate en gerapt en er zijn nog veel meer activiteiten. Al lopend komt men aan bij de stadsboerderij; daar begint het Haag sjeugdorkesttespelen.Een limonadevrouw deelt ranja uit. Tenslotte doen de Scheveningse muzikant Kees Kingsize en de band de 'Suburbs' de Koningin muzikaal uitgeleide richting een open tram, van waar de delegatie vertrekt naar de Javastraat. Twee confettikanonnen blazen mee aan de aftocht.

´s Avonds zal in een feestpaviljoen op het Malieveld in Den Haag een feestelijk avondprogramma plaatsvinden voor 4.000 genodigden uit het hele land waarin wordt teruggeblikt op memorabele momenten van de afgelopen 25 jaar in de Nederlandse samenleving. Het programma is getiteld 'Dit is een land om lief te hebben.' Toon Hermans verwoordde ooit in één van zijn vele pakkende liedjes waarom Nederland een land is om lief te hebben. Het lied 'Dit is een plek om lief te hebben' vormde de inspiratie voor het evenement op 30 april op het Malieveld. Met Ivo Niehe als presentator kijken wij deze avond terug op momenten uit de afgelopen 25 jaar, waar wij Nederlanders trots op zijn. In dit twee uur durende programma, dat live wordt uitgezonden door de TROS op Nederland 2, zal een keur aan bekende Nederlandse sporters en artiesten, waaronder Karin Bloemen, Frans Bauer, Marco Borsato, Simone Kleinsma en Direct, zijn opwachting maken.
Tijdens de avond zal ook aandacht worden besteed aan de vier goede doelen die in overleg met de Koningin zijn uitgekozen, Unicef, Jeugdfonds Jantje Beton, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds. Het programma, dat duurt van 20.15 tot 22.15 uur, wordt geproduceerd door Joop van den Ende Theaterproducties en Eyeworks.