Time : 11:49:13 AM
Date : Wednesday, April 20, 2005
Sender Name: Stoomcentrum Maldegem

Zes stoomlocomotieven te Maldegem tijdens het stoomfestival 30 april en 1 mei

6 STOOMTREINEN IN MALDEGEM

Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2005 kan men vanuit het station van Maldegem in Oost-Vlaanderen opnieuw een reis maken met de stoomtrein! De VZW Stoomcentrum Maldegem organiseert dan immers haar jaarlijkse stoomfestival.

Sedert 2005 is de stationsomgeving en al haar gebouwen volledig gerenoveerd! De sporenbundel werd herlegd, de werkloods is ingericht, een nieuw perron maakt het in- en uitstappen aangenamer en het gerestaureerde telegraafkantoor herbergt een ouderwetse lokettenzaal. Het Stoomcentrum is een actief museum, daarom wordt er meerdere malen per jaar voor bezoekers met de stoomtrein gereden.

Het seizoen wordt steevast geopend met het internationaal stoomfestival. Het programma werd opnieuw zo gevarieerd mogelijk gehouden. De beide grote Poolse stoomlocomotieven van het Stoomcentrum worden voor de reizigersdienst ingezet, samen met 4 bezoekende stoomlocs uit Groot Brittanië en van onze Belgische collega's. De oudste locomotief dateert uit 1907!!

Aan de spoorlijn naar Eeklo - hoofdstad van het Meetjesland - wordt sinds jaren gewerkt. In 2005 komt opnieuw een stuk in dienst. Op het festival pendelt een oude NMBS dieselmotorwagen uit 1952 op dit stuk heen en weer, in aansluiting op de stoomtreinen uit Maldegem. Voor de fotoliefhebbers rijden de locomotieven opnieuw om beurt goederentreinen over de historische geklasseerde ophaalbrug in Balgerhoeke.

In Maldegem wordt opnieuw een beperkte spoorwegbeurs georganiseerd: boekenstands, modelspoorbanen, actieve mini-stoomtreintjes,... De bezoeker kan zich ook vergapen aan andere toepassingen van stoom zoals de Merryweather brandweerstoompomp in actie! De beide namiddagen is er animatie en men kan steeds terecht voor een natje en een droogje.

De stoomtreinen rijden niet alleen tijdens het jaarlijkse Stoomfestival. Elke zon-en feestdag van 30 april tot eind september brengen ze U terug naar de tijd dat een treinreis nog een belevenis was. Bovendien is het stoommuseum tijdens de maanden juni en juli elke dag open(behalve op dinsdag).

Maldegem ligt in het Meetjesland, in het Noord-Westen van de provincie Oost-Vlaanderen, halfweg tussen Gent en Brugge, gemakkelijk bereikbaar via de autoweg Antwerpen-Zelzate-Knokke en de E40 Brussel-Oostende, afslag Aalter. Voor meer informatie en foto's, bekijk de website www.stoomcentrum.be.

Perscontact:
Jason Van Landschoot
Tel. +32 473 88 15 23

URL: http://www.stoomcentrum.be