Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 20 april 2005

Sporen zoeken in de wildernis bij Safaripark Beekse Bergen

Spannende speurtochten in de meivakantie

In Safaripark Beekse Bergen beleeft de bezoeker één dagje Afrika. In de meivakantie (zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei) wordt voor de jonge bezoekers een spannende sporenspeurtocht uitgezet langs de wandelroute. En voor deze ene keer moeten ze van het pad af om de goede antwoorden te vinden. Tijdens de speurtocht wordt duidelijk of er antilopen zijn geweest, of toch zebra's? De gidsen wijzen op sporen van dieren die de bezoeker normaal gesproken makkelijk over het hoofd ziet. Het safaripark is in de meivakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Sporen in de wildernis
Ook al ziet men ze niet, altijd kan men zien dat ze er geweest zijn. Dieren! Braakballen, voetstappen, krabsporen, mestplaatsen, tandafdrukken of wildwissels vertellen welke dieren er leven zonder dat we ze op dat moment zien. Ook in Safaripark Beekse Bergen laten dieren hun sporen na. Net als in Afrika markeren de leeuwen hun territorium o.a. met krabsporen op de bomen. In hun gebied staan op ongeveer anderhalve á twee meter hoogte, diepe krassen. Samen met afbakening d.m.v. urinesporen is het een teken voor andere leeuwen dat dit gebied al bezet is. Op de uitgestrekte terreinen van het park kan de bezoeker ook zien dat dieren vaak volgens bepaalde routes lopen. De bekende weg is de veilige weg en daar zullen dieren altijd de voorkeur aan geven. Het gevolg is dat er paden uitslijten, de zogenaamde wildwissels. In de meivakantie wijzen de gidsen in de safaribus op deze stille getuigen en voor kinderen is er een spannende sporenspeurtocht langs de wandelsafari.

Wat vertellen sporen?
Staan er grote ronde voetsporen in het zand bij een rivier in Kenia dan is het niet moeilijk te bedenken dat deze van olifanten zijn. Maar sporen vertellen meer. Door de omtrek van de poten te vermenigvuldigen met twee is op een makkelijke manier de schouderhoogte van het dier te bepalen. Met behulp van een groeitabel is de bijbehorende leeftijd af te lezen. Met redelijke zekerheid is dan de samenstelling van de groep olifanten die er gedronken heeft bekend. Bijvoorbeeld zes volwassen koeien in de leeftijd van 30 tot 40 jaar en 3 kalveren van 4, 6 en 8 jaar oud. Uitwerpselen geven informatie over de eetgewoontes van dieren. Liggen er witte keutels in een verblijf en geen voedselresten zoals botten? Dan bevinden zich hier hyena's. Die eten namelijk ook de botten van hun prooien op en verteren die net niet helemaal. In hun ontlasting zie je (witte) kalkresten. Langs de wandelroute van het safaripark liggen ook wel eens braakballen van vogels. Ligt er één met konijnenhaar en konijnenkeutels, veertjes van kuikens, maar geen botten? Dan is die van en reiger, want hun maagsap verteert alle botten.

Een dagje Afrika
In Safaripark Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, zebra's, olifanten, giraffen, jachtluipaarden en neushoorns. Deze dieren leven op grote vlaktes met meerdere soorten tezamen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door het grootste dierenpark van de Benelux te maken. Neemt men de safaribus of safariboot, dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan. Safaripark Beekse Bergen is dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaripark.nl maar men kan ook bellen met Safaripark Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (EUR 0,15 p.m.).

Noot voor de redactie (