Gemeente Roermond

30 april: Officiële opening heringerichte Markt

Op zaterdag 30 april a.s. wordt de heringerichte Markt in Roermond officieel geopend. Dit gebeurt op het plein zelf vanaf 14.00 uur middels een spectaculaire voorstelling, waarbij 'de Markt' op verrassende wijze haar eigen geschiedenis vertelt. Historische figuren, die allen een belangrijke rol hebben gespeeld in het verleden van de stad, zullen die dag 'tot leven worden gewekt'. Na het officiële gedeelte barst het oranjefeest los op de vele gezellige terrasjes van het heringerichte marktplein. De weekmarkt wordt vanwege deze festiviteit verplaatst naar het Munsterplein.

Na een lange periode van voorbereiding en een klein jaar van uitvoering zijn de entree naar de binnenstad via de Kraanpoort en de bestratingen op de Markt geheel vernieuwd. Op het midden van het plein is de Markt verrijkt met een kunstwerk in de vorm van een plaquette, die aan de stad wordt geschonken door de Stichting 1880. Het geeft de staatkundige geschiedenis van Roermond weer voor haar inwoners en bezoekers. De plaquette wordt aangeboden als hommage aan de stadsgidsen die in 2005 hun vijfentwintig jarig bestaan vieren.

De ingang en de bestratingen van de Kraanpoort hebben de uitstraling gekregen die hoort bij de entree naar een monumentale binnenstad als die van Roermond. De Markt is autoluw gemaakt en voorzien van hoogwaardige en gezellige terrassen, die op diverse plaatsen zijn uitgebreid. Het plein is ingericht als voetgangersgebied om de passantenstromen tussen het Outlet Center en de binnenstad op een adequate manier te verwerken.

Belangstellenden zijn van harte welkom om de gebeurtenissen op de Markt bij te wonen! Degenen die hiertoe niet in staat zijn kunnen via de webcam op de site www.roermond.nl livebeelden van het gebeuren bekijken.

Het programma voor de officiële opening


* 13.30 uur: ontvangst genodigden in het stadhuis met koffie/thee en vlaai,
kort welkomstwoord door de heer drs. G. IJff, wethouder van Openbare Werken;

* 14.00 uur: officiële opening met feestelijke onthulling van de plaquette op de Markt, waarbij 'de Markt' op verrassende en spectaculaire wijze haar eigen geschiedenis vertelt. Historische figuren, die allen een belangrijke rol hebben gespeeld in het verleden van de stad, zullen die dag 'tot leven worden gewekt'. Medewerking verlenen o.a. de Roermondse theatergroep 'De Bondj' en steltlopers van de groep 'Mang' uit Deurne;
* 15.00 uur: het oranjefeest barst los op de Markt met haar vele gezellige terrasjes.
Daarnaast is er een bijeenkomst voor genodigden in het stadhuis, met o.a. een toespraak van de voorzitter van de Stichting 1880 en een dankwoord namens het stadsbestuur. Om 16.30 uur is het einde van de ontvangst gepland.

Publicatiedatum: 21.04.2005 Bijgewerkt: 21.04.2005