Ingezonden persbericht


Koek voor Koninginnedag voldoet aan strenge wedstrijdcriteria

Koninklijke ontbijtkoek voor wereldrecordpoging koekhappen op weg naar Scheveningen

Geldrop, 26 april 2005 - Met zorg en toewijding hebben de bakkers van Koninklijke Peijnenburg in Geldrop vandaag de ontbijtkoek voor de wereldrecordpoging koekhappen op Koninginnedag op weg gestuurd naar Scheveningen. De koek voldoet aan de strenge wedstrijdcriteria die door de organisatie zijn vastgesteld.

Op 30 april - tijdens het bezoek dat Koningin Beatrix aan de badplaats brengt - proberen meer dan 350 kinderen het wereldrecord koekhappen op hun naam te schrijven. Wanneer zij binnen een uur en een kwartier de koek over een afstand van 350 meter hebben weggehapt, is het wereldrecord een feit. De jonge deelnemers aan de wereldrecordpoging zijn onderworpen aan de klassieke Hollandse regels voor het koekhappen: de notaris ziet erop toe dat alle kinderen een blinddoek om hebben en de handen op de rug houden.

De recordpoging start om twee uur 's middags op het moment dat Koningin Beatrix met haar gevolg aan haar Koninginnewandeling bij de Kalhuisplaats in Scheveningen begint. Wanneer de eerste koek is weggehapt, volgt een lang lint van kinderen dit voorbeeld. De route loopt van de Keizerstraat tot op het Prins Willemplein. Wanneer de Koningin rond half vier met de tram het einde van het lint passeert, moet het eerste wereldrecord koekhappen zijn gevestigd.

Eeuwenoude traditie

Koekhappen is een Nederlands gebruik met een lange traditie. In de negentiende eeuw was het al wijdverbreid volksvermaak. Rond 1850 werd er tussen twee bomen een touw gespannen waaraan een plak ontbijtkoek hing. De jongens liepen om de beurt onder de koek door en maakten een sprongetje om een stuk van de koek af te bijten. Dit tot grote hilariteit van het toegestroomde publiek. In de twintigste eeuw was het geblinddoekt koekhappen vooral populair op verjaardagsfeestjes. Ook tegenwoordig wordt er nog veel naar koek gehapt, getuige de commercials van Peijnenburg. Kinderen doen op Koninginnedag traditiegetrouw vele oud-Hollandse spelletjes. Koekhappen staat daarbij op nummer één. Maar ook zaklopen, spijkerpoepen en ringsteken kunnen nog altijd rekenen op veel enthousiasme.

Oer-Hollands

Koninklijke Peijnenburg produceert al meer dan 120 jaar ontbijtkoek, een traditioneel Nederlands product dat van nature vetarm is en geen conserveermiddelen of kleurstoffen bevat. Dit verantwoorde tussendoortje wordt vrijwel alleen in Nederland gegeten.

Peijnenburg ondersteunt de wereldrecordpoging koekhappen op Koninginnedag in Scheveningen en stelt onder andere de plakken ontbijtkoek beschikbaar.

Noot voor de redactie -