Algemene Onderwijsbond

inhoud Onderwijsblad 30 april: schakelklassen lopen vast in bureaucratie

Interessante onderwerpen in dit nummer zijn:

Bureaucratie: Aanvragen schakelklassen verzuipen in regels

Gemeenten die een aanvraag doen om een schakelklas te mogen beginnen de nieuwe manier van opvang van leerlingen met een grote taalachterstand loopt spaak door de bureaucratische aanpak van het ministerie van Onderwijs. Terwijl de minister het heeft over ontregelen blijken aanvragen die lokaal een betere oplossing bieden voor de opvang van deze groep kinderen stelselmatig te worden afgewezen omdat ze niet aan de criteria voldoen. Ook gemeenten die wel een schakelklasproject kregen, klagen over de starheid van de regelgeving en de traagheid van de procedure. In augustus moeten de leerlingen in het speciale project zitten om hun achterstand in te lopen, maar op vele plaatsen is het de vraag of dat gaat lukken.

Nieuws:

Onderwijspersoneel vlucht in vervroegd pensioen

Onderwijspersoneel heeft meer dan anders gebruik gemaakt van de regelingen voor vervroegd uittreden. 22 procent méér mensen dan het jaar daarvoor hebben in 2004 hun vervroegd pensioen in laten gaan, in 2003 waren het er 2700 in 2004 3300. Al dat gedoe over van het kabinet over pensioenregelingen maakt mensen angstig , zegt AOb-bestuurder Ton Rolvink. Mensen denken; straks gaan ze van de ene op de andere dag alles veranderen, dan ga ik nu maar.

Salaris collegebestuurders groeit tweemaal sneller dan cao

Topsalarissen in het onderwijs zijn onvergelijkbaar met die bij de energiebedrijven. Toch verdient een kwart van de hbo-colleges van bestuur en 10 procent in de bve méér dan de minister president. In de top drie staan de Hogeschool van Amsterdam (214.000), Inholland (204.000) en Windesheim (177.000). Bovendien stegen de topsalarissen in 2003 met zo n 7,8 procent, terwijl de cao het met 3,8 moest doen. Voor dat tempo-verschil in de salarisstijging bestaat geen enkele rechtvaardiging.

Cover: Wie voedt de kinderen op?

Ouders besteden te weinig tijd aan de opvoeding. Die taak komt vaak op het bord van leerkrachten terecht. Dat beweren scholen. Ouders zeggen op hun beurt dat scholen zich helemaal niet met de opvoeding moeten bemoeien. Een tegenstrijdig conflict. Een school moet voor de opvoeding aansluiting zoeken bij de ouders. Een reportage.

Extra media-service: digitaal archief Het Onderwijsblad

Hoe zat het ook al weer met de veranderingen in de basisvorming? Wat kan ik verwachten van de klachtencommissies? Had ik niet een keer iets gelezen over luxeverzuim? Waarom is er zo n kloof tussen basis- en voortgezet onderwijs? Heeft er wel eens iets over techniek in het basisonderwijs in gestaan?

Al die vragen zijn voortaan makkelijk te beantwoorden door te zoeken in het digitaal archief van Het Onderwijsblad. Surf naar www.aob.nl en klik daar op Het Onderwijsblad, daarna op archief. Het archief loopt terug tot 1999.

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.