Gemeente Schiedam


Schiedam vertegenwoordigd in Bijzondere Verenigde Vergadering der Staten Generaal

Schiedam is vertegenwoordigd in de Bijzondere Verenigde Vergadering der Staten Generaal op 30 April in de Ridderzaal

De heer Abdel Hamid Ahimi, van Marokkaanse afkomst zal Schiedam vertegenwoordigen in bovengenoemde vergadering.

De beide Kamers der Staten Generaal willen op zaterdag 30 april 2005 precies 25 jaar na de beëdiging en inhuldiging van Hare Majesteit Koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam in een bijzondere vergadering op feestelijke wijze stilstaan bij dit regeringsjubileum.

Het bijzondere en feestelijke karakter van deze verenigde vergadering in de Ridderzaal, waarbij Koningin Beatrix aanwezig zal zijn willen de Staten-Generaal o.a. tot uitdrukking brengen door te kiezen voor een andere samenstelling van het gezelschap van gasten dan gebruikelijk is bij Verenigde Vergaderingen, zoals die op Prinsjesdag plaatsvinden.

In overleg met de voorzitter van de Tweede Kamer is ervoor gekozen de 225 leden van de Staten generaal tijdens de Bijzondere Verenigde Vergadering vergezeld te doen zijn van een 25 jarige Nederlander. Daarnaast willen de beide kamers nog 125 andere Nederlanders als hun gasten verwelkomen.

Door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn 225 gemeenten met een inwonertal minder dan 50.000 geselecteerd ten be hoeve van de selectie van de 225 25-jarigen.

Met het oog op de samenstelling van het gezelschap van 125 andere Nederlanders heeft de VNG door middel van een a-selecte steekproef 125 gemeenten geselecteerd, niet vallende in de eerder genoemde categorie van gemeenten met minder dan 50.000 inwoners.

Hierbij behoort de gemeente Schiedam.

Uitgangspunt ten aanzien van de 125 uit te nodigen Nederlanders is dat zij als gezelschap kunnen worden getypeerd als een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving.

Als sleutelwoord voor het vinden van een kandidaat geldt het "sociale cohesie".

De uit te nodigen gasten leveren of leverden een bijdrage aan de instandhouding of uitbreiding van maatschappelijke activiteiten in hun wijk /buurt, gemeenschap, gemeente of regio.

In de meeste gevallen doen zij dit op basis van vrijwilligheid.

Uitgangspunt verder was dat het geen bestuurders mochten zijn maar juist mensen die meer achter de schermen op het uitvoerende niveau hun sporen verdienen of hebben verdiend.

Zij moeten voldoen aan een profielschets zoals die door de voorzitter van de tweede kamer voor iedere gemeente afzonderlijk is vastgesteld.

Voor Schiedam geldt:

Man, tussen 18 en 45 jaar en allochtoon.

Mede op voorspraak van de Stichting Welzijn Schiedam heeft de burgemeester zijn keuze laten vallen op de heer Abdel Hamid Ahimi, geboren op 10 april 1965 in Temsamane Marokko.

De heer Ahimi is als vrijwilliger werkzaam bij de Marokkaanse Stichting Narcis. Hij organiseert daar diverse activiteiten voor de Marokkaanse gemeenschap, zoals taalles voor ouderen, en diverse activiteiten voor kinderen zoals knutselen en sport voor de jeugd.