Gemeente Almelo

Almelo ontvangt Canadese veteranen

In verband met de 60-jarige bevrijding ontvangt Almelo een groep van vijfentachtig Canadezen. Hieronder zijn ongeveer veertig veteranen. De meeste Canadezen komen op 30 april aan in Almelo en vertrekken 9 mei. Voor de Canadese gasten is een aantal officiële activiteiten gepland. De ontvangst op het stadhuis vindt plaats op 2 mei, het ontsteken van het bevrijdingsvuur op 5 mei en op 7 mei wordt de plaquette bij de herdenkingsboom in het Louise van Haeftenplantsoen onthuld.

Officiële ontvangst 2 mei 2005 Maandag 2 mei worden de Canadese veteranen met hun familieleden en begeleiders officieel ontvangen door de gemeente Almelo. De ontvangst is van 11.00 tot 12.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis. Bij deze ontvangst zijn ook de gastgezinnen aanwezig. Na een welkomstwoord door burgemeester M.A.J. Knip reikt hij aan de veteranen de deelnamemedaille uit.

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei Bij de herdenking 's-avonds op het Wethouder E. van Dronkelaarplein zijn de Canadese veteranen en een muziekband uit Canada aanwezig.

Bevrijdingsdag 5 mei 2005 Om 09.30 uur vertrekt de stoet met Canadese veteranen, wielrenners van ATV Ruiten Drie vanaf station De Riet naar het Stadhuisplein. De Almelose padvindersband begeleidt hen hierbij muzikaal. Om 10.00 uur ontsteken een veteraan, burgemeester Knip en burgemeester Müller uit de Almelose partnerstad Iserlohn het bevrijdingsvuur op het Stadhuisplein. Aansluitend worden kransen gelegd bij het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein.

Onthulling plaquette bevrijdingsboom 7 mei 2005 Burgemeester Knip en één van de veteranen onthullen zaterdag 7 mei, 16.00 uur, de plaquette bij de herdenkingsboom in het Louise van Haeftenplantsoen bij station De Riet. Deze bevrijdingsboom (esdoorn) werd geplant op 5 april 2005 ter gelegenheid van de 60e bevrijdingsdag van Almelo.