Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG doet ruimteonderzoek naar immuunsysteem

25 april 2005 Een onbemande raket van het type Maser 10 schiet op 30 april een wetenschappelijk experiment van het Universitair Medisch Centrum Groningen de ruimte in. Het onderzoek moet meer inzicht geven in mogelijkheden het immuunsysteem te onderdrukken.

Het is al langer bekend dat het immuunsysteem van astronauten tijdens ruimtevluchten slecht functioneert. Blijkbaar onderdrukt gewichtloosheid de natuurlijke afweer. Celbiologen van het UMCG willen onderzoeken welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Deze kennis kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken. Die zijn vooral van belang voor de behandeling van auto-immuunziekten als astma, reuma en allergieën. De huidige medicijnen zijn vaak niet effectief en gaan gepaard met veel bijwerkingen.

Tijdens de vlucht wordt het bloed van gezonde vrijwilligers met bacteriële bestanddelen vermengd. Datzelfde gebeurt bij bloed in een draaiende centrifuge, dat daardoor geen gewichtloosheid ondervindt. Door de immuunreacties in beide experimenten te vergelijken, hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de moleculaire processen die de natuurlijke afweer reguleren.

De Maser 10 is een zogenaamde sondeerraket. Na de lancering vliegt de raket naar een hoogte van ongeveer 250 kilometer. Daar worden de motoren uitgeschakeld, waarna de raket in vrije val terugkeert naar de aarde. Dat levert een periode van ongeveer zes minuten gewichtloosheid op, waarin de experimenten plaatsvinden. De raket legt de laatste meters tot het aardoppervlak aan een parachute af. Daar pikt een helikopter de wetenschappelijke lading op voor verdere analyse door de onderzoekers.

De lancering vindt plaats in Lapland (Zweden). De European Space Agency organiseert de vlucht. Naast de Groningse experimenten, vervoert de raket ook proeven uit België, Italië en Duitsland. Als de weersomstandigheden tegenzitten kan de lancering één of meerdere dagen uitgesteld worden.

Contactpersoon: dhr. E.C. Brand, wetenschapsvoorlichter, bureau Voorlichting UMCG, telefoon (050) 361 22 00.