Ministerie van Algemene Zaken


1red15579
29-04-2005, NOS, Gesprek met de minister-president, N.2, 18.45 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER HET 25-JARIG REGERINGSJUBILEUM VAN KONINGIN BEATRIX


MINGELEN:
U begint over korte tijd het feest in verband met het jubileum van de Koningin, het cadeau van de gemeente Amsterdam. Heeft u zelf eigenlijk een cadeau voor de Koningin?


BALKENENDE:
Niet persoonlijk.


MINGELEN:
Of als ministerraad?


BALKENENDE:
We krijgen nog een ander moment. Aan het eind van het jaar zal er in de regering een diner zijn. Dat is erg leuk denk ik voor de Koningin, dat al diegenen die bewindspersoon zijn geweest, die minister zijn geweest sinds 1980, die worden dan uitgenodigd. Dat is het moment wanneer het kabinet in beeld komt. Het is zo dat we morgen de vergadering hebben van het parlement, de Verenigde Vergadering in de Ridderzaal. En vanavond het mooie concert in Amsterdam. Een belangrijke dag morgen natuurlijk. Dan is het 25 jaar geleden dat de Koningin is gestart. Vanavond al het begin. Erg mooi.


MINGELEN:
De Koningin, de ministerraad, jullie zien elkaar heel vaak. Ik had me kunnen voorstellen, maar kennelijk niet, dat de ministerraad of uzelf zou zeggen: ik koop een mooie cd voor haar.


BALKENENDE:
Als mensen geïnteresseerd zijn moeten ze morgen maar eens naar de uitzending kijken in de Ridderzaal.


MINGELEN:
Daar komt een cadeau aan?


BALKENENDE:
Kijk maar morgen.


MINGELEN:
Krijgt ze misschien een lintje?


BALKENENDE:
Dat is denk ik niet nodig. U weet dat de leden van het Koninklijk Huis allemaal de hoogste onderscheiding hebben, het Grootkruis van de Nederlandse Leeuw.


MINGELEN:
Ik dacht: omdat er geen persoonlijk cadeau is, zegt dat misschien iets over de verhouding tussen u en het staatshoofd? Is die zakelijk of warm? Hoe zou u die zelf willen omschrijven?


BALKENENDE:
Het is een hele hartelijke relatie en een zakelijke relatie. Ik heb altijd gezegd dat wij een koningsschap hebben dat zeer maatschappelijk betrokken is. Ik vind het ook een intelligent koningsschap. Ik vind dat de Koningin ongelooflijk goed is voorbereid op alles wat ze doet. Tegelijkertijd is ook altijd de menselijke maat aanwezig. Mag ik u een voorbeeld noemen? Toen ik bijvoorbeeld in het ziekenhuis lag, het eerste boeket wat werd bezorgd was van de Koningin. Dat zegt ook iets over de onderlinge verhoudingen. Als je elkaar week in week uit ziet - en we doen dat met het grootste genoegen - dan wordt er natuurlijk ook een band opgebouwd. Dat betekent goede onderlinge betrekkingen in de menselijke sfeer, maar tegelijkertijd als professionals met elkaar optreden.


MINGELEN:
In de NOS-documentaire van gisteren zei oud-premier Lubbers: 'Het is een heel warm iemand.' Zou u het hem zo nazeggen?


BALKENENDE:
Ja. De combinatie van de Koningin. Een professional. Ze kan zeer zakelijk zijn, want ze weet heel goed wat het koningsschap betekent. Tegelijkertijd is de koningin ook een mens van vlees en bloed. Iemand die altijd betrokken is wanneer er sprake is van verdriet. We weten allemaal wat er gebeurd is in de Bijlmermeer, in Enschede of bij de tsunami. Dat is een diep menselijke belangstelling.


MINGELEN:
Hij zei ook: 'Ze kan af en toe ontzettend nijdig en kribbig zijn.' Dan zegt ze: 'Dat is mijn Russische bloed.' Heeft u daar ook onder mogen leiden?


BALKENENDE:
U weet, ik ga niet spreken over de contacten met de Koningin. Het is iemand die rechtstreeks reageert. Dat vind ik ook heel goed. Het is iemand die weet waar ze voor staat, die direct kan zijn. Dat is de charme van deze Koningin.


MINGELEN:
Je ziet in alle uitzendingen heel veel lof over haar optreden. Dat is waarschijnlijk ook zeer verdiend. Soms zou je zeggen: iemand die je respecteert, daar mag je ook wel van zegen wat er niet deugt.


BALKENENDE:
En wat verwacht u?


MINGELEN:
Dat weet ik niet. Is er iets waarvan u zegt: 'Dat zou ze wel eens anders mogen doen'? Dat zou u nooit kunnen zeggen?


BALKENENDE:
Dat ga je sowieso niet zeggen. Maar ik wil wel gewoon gezegd hebben dat de Koningin wel iemand is die zo betrokken is. Het mooie van de Koningin vind ik, laat ik er dat aan toevoegen, dat het ook iemand is die internationaal is georiënteerd. Ik heb vaak meegemaakt als je met collega's van andere landen spreekt, de waardering die voor de Nederlandse koningin, het Nederlandse vorstenhuis bestaat. Iemand die altijd oog heeft voor de belangen van ontwikkelingslanden. Ik merk ook in de gesprekken dat de Koningin daar regelmatig naar vraagt.


MINGELEN:
Dat zijn geen nadelen.


BALKENENDE:
Ik waardeer en respecteer de Koningin zeer. Dat is geen opmerking omdat het nu jubileum is. Je leert elkaar ook waarderen in de tijd dat je zelf premier bent met die intensieve contacten, wetende wat er allemaal gebeurde. Dan is het een tijd dat er ook voor de Koningin zelf veel is gebeurd met ontwikkelingen ook in de Nederlandse samenleving. Wat dat betreft heb ik heel veel respect gekregen voor de manier waarop ze invulling geeft aan het koningsschap.


MINGELEN:
Nog één citaat uit de uitzending van gisteren. Van Agt zei: 'Het is een buizerd die hoog boven het land zweeft en zelfs het kleinste muisje ontgaat haar niet.' Ze houdt alles in de gaten. Heeft u daar wel eens last van?


BALKENENDE:
Nee, niet last. Maar je merkt wel wanneer de Koningin het land in gaat, wanneer ze werkbezoeken aflegt, dan is het wel iemand die de zaak ongelooflijk goed voorbereidt. De Koningin is ook iemand, dat wanneer ze ergens is geweest, de dingen oppakt en natuurlijk daar mij dan ook vragen over stelt.


MINGELEN:
Is er wel eens een moment dat u zegt: 'Daar hebben we het over gehad in de ministerraad. Dat punt hebben we toch mooi over het hoofd gezien'?


BALKENENDE:
Daarvoor ontmoet je elkaar te vaak. Bovendien, als het gaat om de voorstellen die worden voorbereid, dan ga je natuurlijk met alles rekening houden. Maar het valt mij juist op dat degene die misschien wel op grotere afstand staat van de Nederlandse politiek, als ze wel eens een keer met de Koningin te maken hebben, dan zeggen ze: 'Ze is altijd enorm goed ingevoerd. Ze stelt precies de goede vragen.' Zo is het wel. De koningin ontgaat niets, maar ook de ministers hebben de taak om te zorgen dat hen niets ontgaat.


MINGELEN:
U mag eigenlijk niets zeggen van de contacten met haar en wat zij vindt. Toch viel mij in de uitzending op dat u op een vraag van Pim van Galen of ze voor of tegen de Europese Grondwet zou zijn, zei u: 'Het zou me verbazen als de Grondwet tegen de gevoelens van de Koningin in zou gaan.' Was dat op het randje?


BALKENENDE:
Ik vond het zelf niet, want de vraag is: 'Zou de Koningin ja of nee stemmen bij een referendum?' Toen heb ik gezegd: 'Ik heb natuurlijk wel gelet op de manier waarop de Koningin Europese ontwikkelingen beoordeelt.'


MINGELEN:
Het gaat er natuurlijk om dat u haar een bepaalde mening toedicht, terwijl u geacht wordt het altijd in het verborgene te houden.


BALKENENDE:
Het blijft mijn mening: 'Ik zou me niet kunnen voorstellen dat.' Dan praten we niet over de contacten die ik zelf met de Koningin heb of over onze gesprekken over het referendum of over de campagne. Dat baseer ik op uitlatingen die de Koningin heeft gedaan over de Europese ontwikkelingen. U weet dat de Koningin vorig jaar een hele goede toespraak heeft gehouden in het Europese Parlement. Dan proef je haar betrokkenheid bij Europese ontwikkelingen. De Koningin is trouwens al een hele tijd, al decennia lang bezig, toen al in de jaren 50 en 60, om stil te staan bij het Europese perspectief. Ze heeft ook altijd perspectief voor Nederland in Europa gezien. Dan vind ik op basis van al die uitlatingen en alles wat de Koningin heeft gezegd over Europa, dat ik zo'n opmerking wel kan maken.
MINGELEN:
Zou u op basis van al die uitlatingen ook kunnen bevestigen dat de Koningin wat minder positief staat tegenover het referendum wat nu over deze Grondwet wordt gehouden?


BALKENENDE:
Het referendum, dat is goed om nog eens te onderlijnen, is een initiatief geweest van de Tweede Kamer. Er was een meerderheid om dat referendum te organiseren. Het is een advies op de Tweede Kamer of men ja of nee zal zeggen tegen het Grondwettelijk Verdrag. U weet dat het niet de keuze was van het kabinet. We hebben gezegd: we respecteren deze keus van het parlement.


MINGELEN:
Maar nu de opinie van het staatshoofd daarover?


BALKENENDE:
Daar krijgt u uiteraard geen antwoord op, want ik ga niet spreken over hoe de Koningin aankijkt tegen dit soort ontwikkelingen. Dat is niet op mijn weg.


MINGELEN:
Op basis van alle eerdere uitspraken over het belang van Europa zou je net zo goed kunnen denken dat dit referendum misschien wel ingaat tegen haar gevoelens. Want het is natuurlijk wel een risico.


BALKENENDE:
Een risico. Ik denk dat er heel veel goeds is te zeggen over het Grondwettelijk Verdrag. Als we vooruit willen, als we iets willen doen aan zaken die de burgers bezighoudt, dan heb je dit verdrag nodig. Ik vind ook trouwens als ik zie hoe het debat op dit moment loopt... Gesteld dat je nu zou zeggen: 'Nee, we gaan opnieuw onderhandelen.' Wordt Nederland daar beter van? Ik ben er vast van overtuigd dat Nederland daar niet beter van wordt. Al;s je hebt over die superstaat Brussel, dat is echt onzin, want nationale parlementen en burgers krijgen meer te zeggen.


MINGELEN:
Juist omdat u dat vindt - en waarschijnlijk de Koningin - is het referendum wel een risico.


BALKENENDE:
U stelt dezelfde vraag nog een keer, maar daar ga ik uiteraard niet op in. Laten we het erop houden dat de Koningin iemand is die Nederland altijd gezien heeft in Europees perspectief. Dat heeft ze altijd gedaan en ook dat hoort bij het mooie regeringsjubileum. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, RD)