Ingezonden persbericht

Persbericht Skate Bond Nederland

----------
Eerste triomf voor Sjoerd Huisman in Emmeloord

Sjoerd Huisman uit Andijk is vrijdagavond in Emmeloord winnaar geworden van de tweede etappe van de Univé World on Wheels-competitie. Roel van Hest uit Apeldoorn werd tweede, Geert Plender uit Kamperveen derde. Een groep van twaalf had een ronde voorsprong (1000 meter) gepakt op het peloton.

Het was de eerste triomf bij de A-rijders voor de 18-jarige Huisman, die dit seizoen overstapte naar de Nefitploeg van Arjan Smit en Erik Hulzebosch. Huisman had van de koplopers het meest gevreesde eindschot in de benen. De Noord-Hollander vertrouwde op zijn sprint en counterde elke ontsnappingspoging in de kopgroep. Deze was halfkoers ontstaan en lapte het peloton met nog zes minuten en vijf ronden te gaan. Sander Armée (België) en Wim Bos (Oosterwolde) probeerden vergeefs uit de kopgroep te demarreren.
Roel van Hest (DSB) wist dat er deze dag niet meer in zat dan de tweede plek. "Ik heb een goede winter achter de rug, maar geskeelerd heb ik nog niet zo veel." Voor Geert Plender (Rollerblade) was het de tweede derde plaats na die in Brakel twee weken daarvoor, zodat hij nu het klassement leidt. In de kopgroep zaten verder Luc Bartholomeeussen, Willem Hut, Gerjan Last, Klaas Slager, Henry Koers, Martijn Kromkamp en Mark Horsten.
Meervoudig wegkampioen Arjan Smit, winnaar van de eerste etappe in Brakel, maakte geen deel uit van de kopgroep, waardoor zijn jonge ploegmaat Huisman de ruimte kreeg. Smit voelde nog de naweeën van de marathon (42 km) van de World Inline Cup in Hamburg, zes dagen eerder, waar hij in een sterk internationaal veld derde was geworden. In de pelotonsprint om de dertiende plek moest Smit het afleggen tegen sprinter Karlo Timmerman uit Staphorst, eerstejaars A-rijder. "Ik moest in het peloton blijven omdat mijn ploegmaats Plender en Horsten vooruit zaten," aldus Timmerman.
De kopgroep kreeg vijf ronden extra te rijden vanwege de ronde voorsprong. De wedstrijd in Emmeloord trok, met de Nacht van Oranje op komst, traditioneel enkele duizenden toeschouwers.

Taeke van Lingen uit Twijzelerheide zegevierde bij de B-rijders in de tweede etappe van de Beloftencompetitie. Zijn ploeggenoot Emiel Blauw (Van Lingen-Rollerblade) uit Roden, die de eerste B-wedstrijd won, werd nu tweede. Als derde eindigde Gary Hekman uit Gramsbergen (Schutte Dakpanplaat).
De race draaide uit op een massasprint, hoewel er diverse ontsnappingspogingen waren geweest. "Het was moeilijk op dit kleine parcours weg te komen. Het peloton keek je steeds in de rug," aldus Hekman, die een paar pogingen had gedaan. De ploeg van winnaar Taeke van Lingen, die overigens liever baan- dan wegwedstrijden rijdt, had de wedstrijd goed onder controle. Onder anderen Christian Gert Hoen uit Wolvega (ECN-Raps) reed een tijdje alleen voor het peloton uit. Actief aan kop waren ook Wessel van Loon uit Haule, Stephan Wielinga uit Wolvega, thuisrijder Jack Rijke uit Emmeloord en opnieuw Emiel Blauw en Gary Hekman. Met de finale in zicht waren Blauw en Wouter Meulders uit het Belgische Oostende samen weg. Daarna volgde nog een ontsnapping van Wessel van Loon, die ook teniet werd gedaan.
Voorafgaand aan de B-wedstrijd was er een sponsortocht voor de jeugd ten bate van Unicef. Twee groepen van tachtig deelnemers deden hun best zoveel mogelijk rondjes te rijden.

Karin Verhoef

Meer info: www.skatebond.nl

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skate Bond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skate Bond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skate Bond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

----------

----------
Skate Bond Nederland
www.skatebond.nl