Jan Marijnissen


zaterdag 30 april 2005

NOS-propaganda

Geplaatst onder: EU-Grondwet om 18.30 uur

Het NOS-journaal verlaagt zich vandaag in haar uitzending (18.00 uur) tot een propagandist voor de Grondwet en als verlengstuk van de regering. Een kwalijke zaak.

In een uitvoerige reportage worden alleen voorstanders (Neelie Kroes, Jean-Luc Dehaene, een van de opstellers van de Grondwet) aan het woord gelaten. Het commentaar is zo mogelijk nog tendentieuzer. De Brusselse correspondent doet vrolijk mee in het vertellen van sprookjes.


1. Het Europees Parlement krijgt meer macht. Niet verteld wordt dat het EP bij lange na niet in de schaduw kan staan van de macht van ons eigen parlement.


2. Ons parlement kan een rode kaart trekken. Niet verteld wordt dat dat geen enkele invloed heeft op het standpunt van Brussel. Dat moet alleen `heroverwegen', en dan nog alleen als een-derde van de landen het met ons eens is.


3. We krijgen een petitierecht. Dan moeten er wel 1.000.000 handtekeningen zijn uit 7(!) landen. De Europese Commissie mag de petitie naast zich neer leggen.

Steeds vertellen de voorstanders slechts het halve verhaal. Van voorstanders als Bot, Balkenende en Nicolaï kan je dat verwachten. Maar van het NOS-journaal? Moet het NOS-journaal ons vertellen dat JA zeggen `de toekomst' is en NEE `het verleden'? En nog erger: `Nederland kan zich geen NEE permiteren.' Hoezo niet?

Waarom vertelt het NOS-journaal ons niet dat we met die Grondwet op zestig terreinen de macht geheel of gedeeltelijk uit handen geven aan Brussel?
Gelukkig zijn de mensen wijzer: In een enquete laat 53% van de mensen weten daar tegen te zijn!

Ik zou het op prijs stellen als de redactie van het NOS-journaal mijn bijdrage op hun eigen(!) site zou willen lezen.