Ingezonden persbericht

Greencups houden Amsterdam schoon tijdens koninginnedag

AMSTERDAM, 20050404 -- Bezoekers van de koninginnenacht en koninginnedag in het stadsdeel Amsterdam-Centrum zullen dit jaar kennismaken met de Greencup. Greencups zijn milieuvriendelijke kunststof glazen, die net als glaswerk, gespoeld en hergebruikt worden. In tegenstelling tot glaswerk is de Greencup vrijwel onbreekbaar en daarom veilig te gebruiken tijdens grootschalige evenementen.


Het drinken uit de herbruikbare kunststof glazen is vele malen prettiger dan uit de zacht plastic wegwerpglazen, die bovendien een enorme berg afval achterlaten. Met het gebruik van de Greencups kan een afvalreductie van 70-90% worden bereikt. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de Greencups daadwerkelijk worden hergebruikt en niet in de goot of in de afvalbakken eindigen. Aan de Greencups wordt daarom een statiegeldbedrag van ¤ 1,- gekoppeld.
Het systeem werkt als volgt: bij de eerste bestelling betaalt de klant de consumptieprijs én het statiegeldbedrag voor de Greencup. Bij een volgende bestelling levert de klant de Greencup in en betaalt alleen nog de normale consumptieprijs. Zonder nieuwe bestelling ontvangt de klant het statiegeld terug in ruil voor de Greencup. Dit kan aan de bar of bij een speciaal inleverpunt.

Als iedereen meewerkt, krijgt niet alleen het evenement een betere uitstraling en hoeft de bezoeker niet door een berg nat stinkend plastic te lopen, maar wordt ook aanzienlijk bespaard op de kosten en inzet van de reiniging. Bovendien wordt het milieu ontzien.

Om de invoering van Greencups soepel en succesvol te laten verlopen is een werkgroep opgericht bestaande uit diverse horecaondernemers, medewerkers van het stadsdeel Amsterdam-Centrum en ondersteund door Koninklijk Horeca Nederland Amsterdam. Om de invoering soepel en succesvol te laten verlopen, is de stichting Greencups opgericht, die het collectieve Greencup-systeem beheerd. Individuele horecaondernemers kunnen de Greencups huren van stichting Greencups waardoor niet elke horecaondernemer zijn eigen herbruikbare kunststof glazen hoeft aan te schaffen. Horecaondernemers kunnen nog tot uiterlijk 10 april a.s. Greencups bestellen via www.greencups.nl.

In totaal zijn voor de viering van de koninginnedag en -nacht 300.000 Greencups aangeschaft. Op de Greencups is een cartoon gedrukt, waardoor de bezoeker weet dat hij met een Greencup te maken heeft. De deelnemende horeca zal met tekstborden het publiek informeren over het gebruik van de Greencups. Ook is de werkwijze te vinden op www.greencups.nl

Omdat niet alle koninginnenacht- en koninginnedag-bezoekers bekend zijn met herbruikbare kunststof glazen en het hieraan gekoppelde statiegeldsysteem wordt er de komende tijd veel aandacht besteed aan het informeren van de (toekomstige) bezoekers. Zo zal er onder meer gebruik worden gemaakt van freecards, posters en markeringen bij de extra inleverpunten.

Herbruikbare kunststof glazen met statiegeld zijn geen nieuw fenomeen. Op vele festivals en evenementen wordt reeds succesvol met dit systeem gewerkt en blijkt in de praktijk de hoeveelheid afval en zwerfvuil aanzienlijk af te nemen. Ook in vele discotheken en clubs worden de glazen al jaren gebruikt vanuit veiligheidsoogpunt.

In een groeiend aantal gemeenten wordt het gebruik van herbruikbare kunststof glazen bij buitenevenementen verplicht gesteld. In bijvoorbeeld de gemeente Utrecht is het reeds een aantal jaren een feit dat bij elk buitenevenement herbruikbare glazen moeten worden gebruikt. De ervaringen met de kunststof glazen en het statiegeldsysteem zijn zeer positief en de uitstraling van de evenementen is aanzienlijk verbeterd.




Ingezonden persbericht