Gemeente 's-Hertogenbosch

14-04-2005

Expeditie Moerasdraak 30 april 2005

Vol vuur over de vestingmuur!
Op Koninginnedag (zaterdag 30 april) vindt voor de tweede keer Expeditie Moerasdraak plaats. De gemeente voegt met deze recreatieve survivalrun een sportief element toe aan het programma van 's-Hertogenbosch, Vestingstad van Europa 2005. Expeditie Moerasdraak is de enige survivalrun in Nederland waarbij historische stadsmuren en verdedigingswerken als hindernis worden gebruikt. Een run met een bijzonder tintje dus! Doe mee en schrijf je snel in of kom kijken! Zie informatiepagina in deze Bossche Omroep voor meer informatie.

Parcours
Zo veel als mogelijk maakt de organisatie gebruik van stoepen en voetgangerszones. Bij het oversteken van wegen, voornamelijk de Pettelaarseweg, wordt gebruik gemaakt van verkeersleiders. Zij houden een goede doorstroming van het verkeer in de gaten. Dit betekent dat het parcours voor omwonenden weinig problemen oplevert als het gaat om afsluitingen van wegen en parkeren.

De start en finish vinden plaats op het terrein van rugbyvereniging The Dukes aan de Hekellaan. Vanuit de start en finish gaan de deelnemers via de Limietlaan naar de Pettelaarseweg. Ze steken de Pettelaarseweg over en vervolgen de route over de Zuidwal naar Bastion Oranje. Vanaf Bastion Oranje gaan ze met een tokkel naar de dijk aan de overkant. Ze lopen ze over de dijk in het Bossche Broek verder richting Bastion Vught. Daar volgt een oversteek naar het Vughtereiland en gaan de deelnemers via de Essent wandelpromenade onder het drukke Heetmanplein door. Aan het einde van de Essent wandelpromenade gaan ze onder de Willemsbrug door, waarna ze onderlangs de Westwal het parcours vervolgen. Het gedeelte langs de Sint Janssingel wordt bovenlangs over het voetgangerspad vervolgd. De deelnemers gaan over het voetgangerspad van de Wilhelminabrug naar de andere kant van de Dommel en vervolgen de route over de oevers langs de Van der Does De Willeboissingel. Ze gaan weer onder de Willemsbrug door, via de Essentpromenade en het Vughtereiland naar de dijk in het Bossche Broek. Vanaf de dijk gaan de deelnemers via de Singelgrachtweg en de Sterrebosweg richting de oversteek van de Pettelaarseweg. Via de Gregoriussingel bereiken ze het Zuiderpark, waar ze nog een kleine ronde door het park maken en terugkeren naar het start- en finishterrein.

's-Hertogenbosch, Vestingstad van Europa 2005
De gemeente 's-Hertogenbosch is door de internationale organisatie van vestingsteden uitgeroepen tot Vestingstad van Europa 2005. De benoeming vloeit voort uit alle inspanningen die de stad verricht met betrekking tot de bijzondere vesting. Daarbij gaan restauratie, cultuurhistorie en ecologie, ruimtelijke ordening en toerisme hand in hand. In 2005 zijn de vestingwerken het decor van een aantal evenementen, waaronder Expeditie Moerasdraak.

Inschrijven en informatie
Voorinschrijven voor Expeditie Moerasdraak kan tot en met 18 april via www.vestingwerken.nl/moerasdraak. Ook op de dag zelf is inschrijven mogelijk van 9.00 tot 10.00 uur. Algemene informatie vind je op www.vestingwerken.nl/moerasdraak en www.vestingstadvaneuropa.nl.