Gemeente Geldermalsen

Koninklijke Onderscheidingen in Geldermalsen


30 april 2005 - Net als voorgaande jaren is ook dit jaar in de gemeente Geldermalsen, in het kader van de bekende Lintjesregen weer een groot aantal Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Deze uitreiking heeft plaatsgevonden op vrijdag 29 april a.s., om 10.30 uur, in het gemeentehuis te Geldermalsen. Burgemeester mr S.W. van Schaijck heeft aan vijf inwoners de versierselen opgespeld die behoren bij hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw A.J. Eilander- Wijnsma
Geboren 2 augustus 1943 en woonachtig Kruiwiel 7, te Geldermalsen

Mevrouw Eilander is al 25 jaar als vrijwilligster betrokken bij Amnesty International, afdeling Geldermalsen. Daarnaast is zij vanaf
1979 een zeer betrokken en actief lid van de Gereformeerde Kerk in Geldermalsen. In 1981 stond zij als mede-oprichtster aan de wieg van de Speel-o-theek in Geldermalsen en ze bleef hierbij betrokken tot
1993. Ook was zij secretaris van de Vrouwenraad en secretaris van de werkgroep Vrouwen voor Vrede. In 1989 zat mevrouw Eilander in de voorbereidingswerkgroep voor de oprichting van de Vrouwen Advies Commissie, tot 1994 was zij secretaris van de VAC. Tenslotte was zij zeer nauw betrokken bij de oprichting van de Wereldwinkel in Geldermalsen.

De heer L. van Brenk
Geboren 20 december 1941 en woonachtig Lingedijk 68, te Tricht

De heer Van Brenk was van 1963 tot 1999 directeur van de Rabobank Geldermalsen. Daarnaast was en is hij nog steeds op een breed maatschappelijk terrein actief:

* 1975-1980: bestuurslid van de Christelijke Nationale School, tegenwoordig bekend onder de aanduiding Protestants Christelijk Onderwijs.

* Vanaf 1979 tot de opheffing in november 2001 voorzitter van de Vereniging Groene Kruis Buurmalsen/Tricht.

* 1982-1987: voorzitter van de Stichting De Batouwe te Tiel. Deze stichting is nu bekend als Graaf Reinald Stichting. Onder bestuurlijke leiding van dhr. Van Brenk is het Dagverblijf voor ouderen De Harmonica in Zaltbommel gebouwd. Ook het Dagverblijf voor ouderen De Batouwe in Tiel en het Kinderdagverblijf De Rietpol te Geldermalsen maakten deel uit van de voorzieningen van deze stichting.

* Penningmeester van de Rotary, de Stichting Welzijn Ouderen en van de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.
* 1986-2000: commissaris-secretaris van de Coöperatieve vereniging Coop Info, het uitvoerende orgaan van de Middenstandsvereniging Geldermalsen.

* Vanaf 1998 voorzitter van de Stichting Dorpsbelangen Trajectum. Deze stichting heeft tot doel het culturele en maatschappelijke leven in Tricht te bevorderen.

* Vanaf 1 maart 1997 tot juni 2004 voorzitter van het bestuur van het CDA, afdeling Geldermalsen.

Dhr. J. Ekelmans
Geboren 21 september 1926 en woonachtig Fruitstraat 4, te Beesd

De heer Ekelmans was in 1973 actief betrokken bij de oprichting van de speeltuinvereniging Ukkepuk en was gedurende een aantal jaren ook voorzitter van deze vereniging. Datzelfde jaar nam hij het initiatief tot het organiseren van een lampionnen- en fakkeloptocht, sindsdien in Beesd een jaarlijks terugkerend evenement. Gedurende dertien jaar heeft de heer Ekelmans zich daarnaast als voorzitter van de organisatie ingezet voor de vakantiespelweek in Beesd. Aandacht voor de jeugd, maar ook voor de ouderen. Zeker twintig jaar was hij lid van bestuurslid van het lokale bejaardencomité, veertien jaar vrijwilliger in het Zorgcentrum Lingehof en daarnaast nog langdurig vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Ouderen. Tenslotte mag ook de R.K. kerk altijd op zijn belangstelling en inzet rekenen. Zo is hij al sinds
1980 actief lid van het R.K. koor St. Cecilia.

Dhr. A.A.J. Haan
Geboren 31 oktober 1941, woonachting Burgemeester Vernedelaan 20, te Geldermalsen

De heer Haan is geboren in Groningen en woonde lange tijd in Sneek waar hij van 1960 tot 1965 actief lid was van het Fries Toneel en voorzitter van het C.J.V. voor werkende jongeren. Na zijn verhuizing naar Heukelum was hij daar in de periode van 1973 tot 1976 als ouderling van de Nederlands Hervormde kerk en als gemeenteraadslid betrokken bij verschillende organisaties. Enige jaren vervulde hij voor de lokale winkeliersvereniging en de schoolvereniging de functie van Sinterklaas, een rol die hij vele jaren later in de gemeenteraad van Geldermalsen eenmalig nog een keer heeft opgepakt. In 1977 volgde een verhuizing naar Geldermalsen en in deze nieuwe woonplaats volgt een scala aan activiteiten:

* 1980-1984: lid van het schoolbestuur van de Jenaplanscholen.
* 1986-1998: ouderling van kerkeraad van de NH kerk. Hij was voorzitter van de beroepingscommissie en heeft zich daarnaast ingezet voor de Stichting Grebrandschilderd Raam. Ook is hij nog actief als koster van deze kerk.

* Vanaf 1988 gemeenteraadslid voor het CDA.

Naast dit alles zet de heer Haan zich regelmatig in voor de bewoners van het Zorgcentrum Ravestein en is hij steeds op zoek om voor hen nieuwe voorzieningen te realiseren. Hij is ook lid van de zogenaamde Haal- en brengservice. Bewoners en patiënten worden op die manier veilig en snel naar en van het ziekenhuis vervoerd.

Dhr. J.N. van Schaik
Geboren 16 juli 1953 en woonachtig Prins Willem Alexanderstraat 21, te Deil

In het dagelijks leven is de heer Van Schaik directeur van de basisscholen Willem Alexander in Haaften en De Riethofschool in Opijnen. Naast zijn werk is hij maatschappelijk bijzonder actief:
* 1982-1992: lid van de Parochievergadering en secretaris van het Parochiebestuur van de Rooms Katholieke Parochie Buren-Geldermalsen.

* Vanaf 1995 actief lid van het Astma Fonds en samen met zijn vrouw verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte.

* Vanaf 1995 vrijwilliger voor de Multiple Sclerose Vereniging Nederland; verantwoordelijk voor het rayon Tiel en daarbinnen het eerste aanspreekpunt voor mensen met MS.. De heer Van Schaik organiseert voorlichtingsbijeenkomsten, lotgenotencontacten en contactavonden.

* Vanaf 1978 bestuurslid en inmiddels 25 jaar voorzitter van de Oranjevereniging Geldermalsen.