NOVA

30 april 2005

Vanavond in NOVA/Den Haag Vandaag

Canadese veteraan
Verschillende veteranen uit Canada hebben vandaag het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix mee kunnen vieren. Ze zijn in Nederland voor Bevrijdingsdag komende donderdag. Dan wordt herdacht hoe Nederland dankzij de geallieerden zestig jaar geleden van de nazi's werd verlost. Eén van die geallieerde soldaten was Fred Allison.

Generaal pardon
Een beetje een trieste koninginnedag is het geworden voor de schrijfster Marion Bloem. Zij startte onder de leus 'Een royaal gebaar' een handtekeningenactie voor de groep van 26.000 asielzoekers die hier al jaren woont, maar waarvan het grootste deel niet mag blijven. Met hun handtekening hebben bijna 200.000 mensen via de jubilerende koningin aan het kabinet gevraagd een royaal gebaar te maken en deze asielzoekers een generaal pardon te geven. Maar het kabinet en een meerder-heid van de Tweede Kamer voelden er niets voor.

'Storm in juni'
De veelbelovende carrière van de in de Oekraïne geboren Franse schrijfster Irène Némirovsky werd in de kiem gesmoord. De Duitsers deporteerden haar in de oorlog naar Auschwitz. Haar 13-jarige dochter kon onderduiken en bewaarde haar leven lang het manuscript van haar moeders roman 'Storm in juni'. Het boek, dat de ziel van de Fransen tijdens de Duitse bezetting blootlegt, is deze week in Nederland verschenen. NOVA sprak met Denise Epstein, de dochter van Irène Némirovsky.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)