Politie Midden- en West Brabant

Persberichten Breda 300405

BREDA, 30 april 2005

Politie onderzoekt schietpartij

BREDA: Vannacht rond 00:00 uur is op een woning geschoten in de Daniel Marotstraat. De politie houdt er rekening mee dat niet willekeurig op het huis geschoten is. Mogelijk is een ruzie tussen een 17-jarige bewoner van de woning en een 25-jarige man uit Breda de aanleiding geweest.

Het begon rond 16:30 uur op een grasveldje in de Hendrik Berlagestraat. Daar werd de 17-jarige jongen geslagen door een voor de politie nog onbekend persoon. Waarom de ruzie is ontstaan is eveneens onduidelijk. Even later zag de jongen de onbekende persoon zitten op de passagiersstoel van een auto. De auto werd bestuurd door een 25-jarige man uit Breda. Toen de jongen verhaal ging halen over het eerdere pak slaag, stapte de bestuurder uit. Hierop ging de jongen weg.

Later op de avond, rond 20:30 uur kwam de jongen de 25-jarige man weer tegen op het eerder genoemde grasveldje. Hier ontstond tussen de twee een korte vechtpartij, waar veel omstanders getuige van waren. De jongen wist te ontkomen en ging naar zijn huis in de Daniel Marotstraat. Rond middernacht stond de 25-jarige man daar ineens voor de deur.

De moeder van de 17-jarige jongen deed open en er ontstond een woordenwisseling. Toen bleek dat de jongen niet naar buiten wilde komen en de deur van zijn woning weer dicht ging, loste de 25-jarige man even later na middernacht met een vuurwapen een aantal schoten op het huis. Een kogel ging onder andere door het raam de woonkamer in. Op dat moment waren de bewoners op de bovenverdieping. Naar aanleiding hiervan werd door verschillende bewoners de politie gebeld. Aan de geschrokken bewoners van de getroffen woning is door de politie slachtofferhulp aangeboden. De schutter wist te ontkomen en wordt door de politie gezocht.

De politie zette onmiddellijk straat af en begon met het onderzoek. Door technisch rechercheurs zijn verscheidene sporen veiliggesteld, waaronder een aantal kogelhulzen. Ook is een buurtonderzoek gehouden en zijn verschillende getuigenverklaringen afgenomen.

Poging doodslag op beveiligingsmedewerker

BREDA: Donderdagmiddag rond 11:45 uur is een beveiligingsmedewerker gewond geraakt op de Antwerpenstraat, toen een winkeldief met een auto op hem inreed. De beveiligingsmedewerker, een 48-jarige man uit Breda, zat een dief achterna die een paar schoenen had gestolen uit een schoenenwinkel. De man wilde de dief niet vastpakken, aangezien deze een kind vast had. Daardoor zag de verdachte kans in zijn auto te stappen en de motor te starten. De beveiligingsbeambte, die op dat moment de politie aan het bellen was, stond pal achter de auto. De verdachte zette hierop de wagen in zn achteruit en schepte de beambte op de kofferbak. Vervolgens schakelde de verdachte weer en reed vol gas weg, waardoor de man van de kofferbak op de grond viel. De verwondingen van de man viel mee. De politie heeft een aangifte van poging tot doodslag opgenomen en onderzoekt de zaak.

Uitgaansavond in Breda

BREDA: Wat de politie betreft was de uitgaansavond erg druk met veel publiek op straat. De terrassen en de cafés waren vol. Ondanks deze drukte heerste een feestelijke sfeer. Dit jaar is voor de eerste keer door de gemeente besloten dat er op straat niet in glas zou worden geschonken. Het effect van dit besluit was ook duidelijk te merken. Geen glasincidenten. Alle cafés hebben zich gehouden aan deze afspraak. Toch werd er hier en daar wat glas geconstateerd. Het was onduidelijk waar dat vandaan kwam. Mogelijk kwam het door cafébezoekers die stiekem een drankje mee namen naar buiten. In cafés mocht namelijk wel in glas worden geschonken.

Met betrekking tot ongeregeldheden viel het erg mee. Er was een incident in parkeergarage de Barones. Daar was na een vechtpartij een onbekende over de voet van een 22-jarige vrouw uit Breda gereden. De vrouw heeft zich laten behandelen in het ziekenhuis. De politie heeft niemand aangehouden hiervoor.

Wel zijn twee aanhoudingen verricht voor andere vergrijpen. Een 17-jarige jongen uit Breda is aangehouden wegens wildplassen en het niet dragen van een identiteitsbewijs. Normaal zou de politie geen aanhouding hiervoor doen, maar de jongen was dusdanig onder invloed van alcohol dat een gesprek met hem onmogelijk was. Hij is in de loop van vandaag verhoord en op vrije voeten gesteld. Een andere 17-jarige jongen uit Breda is aangehouden wegens het bezit van harddrugs. Ook hij is in de loop van vandaag vrijgelaten.

Voor de rest zijn onderstaande bekeuringen uitgedeeld:

Softdrugs 1x
legitimatiebewijs 2x
wildplassen 6x
foutief parkeren 8x
Sluitingstijd 1x

Auteur: Manfredi Mauro