Ingezonden persbericht

Stichting greencups tevreden over invoering ecobekers

VEEL MINDER PLASTIC AFVAL



AMSTERDAM, 20050503 -- Uit de eerste reacties van horecaondernemers blijkt het werken met eco-bekers voor zowel de ondernemers als de klanten, soepel te zijn verlopen en positief wordt ervaren. Bovendien is duidelijk zichtbaar dat de omgeving van die bedrijven waar met de eco-bekers is gewerkt, veel schoner te zijn dan de omgeving van de bedrijven waar, buiten de verplichting om, toch met plastic bekers is gewerkt.


De Stichting Greencups stelt met tevredenheid vast dat de introductie van de statiegeldbeker tijdens Koninginnedag 2005 goed is verlopen.
Vorig jaar besloot het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum de invoering van de eco-bekers voor koninginnedag met 1 jaar uit te stellen. Dit afgelopen jaar is gebruikt om in nauwe samenwerking met het Dagelijks Bestuur praktische problemen tot een oplossing te brengen.

Uit de eerste reacties van horecaondernemers blijkt het werken met eco-bekers voor zowel de ondernemers als de klanten, soepel te zijn verlopen en positief wordt ervaren.
Bovendien is duidelijk zichtbaar dat de omgeving van die bedrijven waar met de eco-bekers is gewerkt, veel schoner te zijn dan de omgeving van de bedrijven waar, buiten de verplichting om, toch met plastic bekers is gewerkt.

De stichting Greencups is blij met dit resultaat. Ondernemers hebben hun werk kunnen doen en de Amsterdamse binnenstad is schoner gebleven.
Wel viel op dat zolderopruimers hun niet verkochte waar in veel gevallen achter lieten, de blikjes verkoop duidelijke sporen heeft achter gelaten in de stad en dat ook met name sampling voor vervuiling heeft gezorgd.

Door de oprichting van de stichting Greencups is het voor 183 horecaondernemers mogelijk geweest om met een collectief systeem te werken. Zij hebben tezamen gebruik gemaakt van in totaal 500.000 greencups. Verscheidene ondernemers gebruikten een eigen eco-bekersysteem, waardoor onduidelijkheid ontstond bij collega's en klanten.
In de evaluatie van Koninginnedag 2005 zullen we op dit thema terugkomen.

De stichting Greencups heeft tot doel om met een full service systeem en zonder een eigen winstoogmerk, de horecaondernemers en de gebruikers van de greencups tegemoet te komen en te ontlasten bij de verplichting van het eco-beker gebruik.
Zij doen dit voor de horecaondernemers door de greencups voor slechts ¤ 0,10 te verhuren waarmee het gebruik van de greencups, de gehele logistiek (het leveren en het ophalen) en de reiniging verdisconteerd is. Hierdoor hoeft de consumptieprijs voor de gebruiker niet omhoog te gaan en een bijkomend voordeel van het collectieve systeem is dat de greencups bij alle deelnemende horecabedrijven ingeleverd kan worden.
Dit alles is alleen mogelijk geweest door sponsoring van met name het stadsdeel Amsterdam-Centrum, de Centrale Stad, Centraal Brouwerij Kantoor en Bavaria zodat de aanschaf van de greencups niet doorberekend is in de verhuurprijs.




Ingezonden persbericht