Gemeente Cromstrijen


25-04-2005

Vroeg uit de veren
op koninginnedag

De luilakviering is in de gemeente Cromstrijen een bekend verschijnsel. Op de dag dat heel Nederland Koninginnedag viert, verzamelen tientallen brommerrijders zich in alle vroegte om vervolgens met groot kabaal door de straten van hun dorp te racen. Met name de kern Numansdorp staat bekend om de populariteit van de luilakviering. Jongeren springen bij het eerste kraaien van de haan al uit bed om met hun trouwe tweewieler naar de verzamelplaats te gaan. Niet iedere inwoner van de kern Numansdorp is even blij met het kabaal waarmee zij op deze vrije dag gewekt worden, maar het is nu eenmaal een traditie waar veel jongeren plezier aan beleven.

Vorig jaar heeft het college van de gemeente Cromstrijen regels opgesteld voor deze luilakviering. Het uitgangspunt is dat de luilakviering op een gecontroleerde, veilige manier plaatsvindt. Daarom zijn er de volgende regels opgesteld:


- Deelnemers aan de luilakviering verzamelen zich 's ochtends om 05.30 uur bij De Torenstee aan de Wethouder van der Veldenweg 5 in Numansdorp. Daar kunt u gratis een kopje koffie drinken, voordat het kabaal begint.

- Om 06.00 uur is het vertrek waarna er tot 08.00 uur zoveel kabaal als wenselijk is, gemaakt mag worden.

- Na 08.00 uur gelden de gewone regels weer. Dus de uitlaat moet dan weer gewoon terug op de brommer en de scooter. Overigens geldt ook tijdens de luilakviering dat overtredingen als opgevoerde brommers, het rijden zonder helmen het afplakken van kentekenplaatjes niet door de vingers wordt gezien.

Wie denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen, komt op Koninginnedag van een koude kermis thuis. Politieagenten zien er op toe dat er geen motoren en auto's meedoen en dat iedereen zich gewoon aan de regels houdt.