Gemeente Berkelland


Veel te doen op Koninginnedag in gemeente Berkelland

De viering van Koninginnedag op zaterdag 30 april heeft deze keer een bijzonder karakter. Koningin Beatrix is op die dag precies 25 jaar staatshoofd van Nederland. Zij volgde in 1980 Koningin Juliana op. De start van de festiviteiten in het kader van het Zilveren Regeringsjubileum is eind april in Amsterdam en Den Haag. Daarna komt er een reeks van evenementen en activiteiten tot eind dit jaar. Koningin Beatrix bezoekt alle provincies. In juni is zij te gast in Gelderland.

Op Koninginnedag is het ook feest in de gemeente Berkelland. In verschillende kernen staan gevarieerde activiteiten op het programma die voor jong en oud leuk zijn. Ga er naar toe, neem een kijkje, of beter nog: doe mee. Zeker als het oranjezonnetje schijnt valt er veel te genieten. In dit Berkelbericht een overzicht van bij de gemeente bekende Koninginnedagactiviteiten.

Veel kindervermaak in Borculo

Om 10.00 uur start een optocht van versierde kinderfietsen. Vertrek vanaf het J.W. Andriessenhuis met muzikale begeleiding van Het Klein Begin. Eindpunt is de Kerkstraat. Een jury kiest de mooiste drie versierde tweewielers. De prijsuitreiking is om ongeveer 11.00 uur bij de caravan op de parkeerplaats aan de Kerkstraat.

Om 10.30 uur geven de Knollentrekkers een koffieconcert.

Van 13.00 tot 16.00 uur: Zilveren kindermarkt. Voor jongens en meisjes t/m 12 jaar (basisschoolleeftijd). De kinderen verkopen eigen spulletjes die ze niet meer gebruiken, zoals speelgoed, kindertijdschriften, kinderpuzzels of dingen die ze zelf hebben gemaakt. De bedoeling is dat zoveel mogelijk van deze spulletjes oranje en/of zilverkleurig zijn.

Tussen 15.00 en 18.00 uur zijn er optredens van de Big Band van de muziekschool De Triangel, afgewisseld met jazzdans van de gymnastiek en jazzdansvereniging Borchlo.

Deze activiteiten worden gehouden in de Kerkstraat en omgeving die voor alle verkeer worden afgesloten. In dit verkeersveilige gebied valt er nog meer te beleven. Er is een draaimolen, een schminkhoek, een suikerspin- en snoepkraam, een rad van avontuur en gezellige zitjes. Kinderen kunnen er oranje ballonnen oplaten. Leden van de voetbalvereniging Reünie verlenen hun medewerking.

In Geesteren sport en spel centraal

Koninginnedag in Geesteren wordt gevierd met diverse sportwedstrijden voor buurtteams. Iedereen kan meedoen. Buurtploegen kunnen hun beste beentje voorzetten bij het voetbal, volleybal, tennis, klootschieten en kaartschieten en ook bij het jeu de boules. Deze keer beginnen de wedstrijden op het sportpark De Brouwer s middags om 12.00 uur.

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen zich op het sportpark vermaken op een springkussen. Ze kunnen ook meedoen aan het penaltyschieten om de speciale penalty bokaal. Vanaf 13.30 uur is er een vrijmarkt voor deze jeugd.

De finales van de sportwedstrijden voor buurtteams worden vanaf 16.30 uur gespeeld. Muziekvereniging Amicitia zorgt voor de muzikale omlijsting bij de prijsuitreiking.

Klootschieten in Gelselaar

In Gelselaar beginnen ze s ochtends om 9.00 uur met het klootschieten. Dit eindigt rond het middaguur met een drankje en het eten van een halve haan. Vanaf 13.30 uur gaan Gelselaarse buurten met elkaar sportief in het strijdperk. Ze doen aan voetbal en jeu de boules. Voor de jeugd is er een vrijmarkt en een springkussen. Het koninginnedagprogramma eindigt om 17.00 uur.

Creatief bezig zijn in Haarlo

In Haarlo zijn s ochtends van 9.00 tot 11.00 uur in het Dorpshuis De Mölle creatieve activiteiten voor de kleine kinderen (peuters/kleuters), en een talentenjacht voor basisschoolleerlingen. De jeugd kan ook meedoen aan een klootschietwedstrijd. Deze begint om 8.00 uur en duurt de hele ochtend. Op het sportpark zijn er s middags vanaf 13.30 uur sportactiviteiten voor jongeren en volwassenen. De jongeren gaan voetballen en de volwassenen doen aan blindvolleybal. Koninginnedag wordt in Haarlo s avonds afgesloten om 20.00 uur met een Oranjebal in Zaal Prinsen.

Met lampionnen door Ruurlo

In Ruurlo begint s ochtends om 8.30 uur een schoolvoetbaltoernooi op het sportcomplex aan de Furstenauerstraat. Dit duurt tot 12.30 uur. Op dezelfde locatie is er van 10.00 tot 12.00 uur een spelletjesmorgen voor kinderen tot en met 12 jaar. Van 14.00 tot 16.00 uur kunnen de kinderen zich uitgebreid vermaken met een kinderspeelgoedmarkt, en op een 6,5 meter hoge klimtoren. Er worden dan ook pannenkoeken verkocht. Het middagprogramma voor de kinderen heeft plaats aan de Zuivelweg, op de parkeerplaats van de voormalige Coöp.

Om 20.30 uur wordt een lampion- en fakkeloptocht gehouden door het dorp. Het vertrekpunt is het kerkplein aan de Dorpsstraat. Medewerking verleent de Koninklijke Muziekvereniging Sophias Lust met drumband en majorettes. De route ziet er als volgt uit:
Kerkplein-Leeuwerikstraat-Wiersseweg-Boomgaard-Loolaan-Elfenbank-Beuke noot-Loolaan-Wiersseweg-Dorpsstraat-Domineesteeg. De optocht eindigt omstreeks 21.00 uur.

Op initiatief van de Oranjevereniging hebben basisscholen een project gewijd aan het zilveren ambtsjubileum van Koningin Beatrix. Per klas maken kinderen werkstukken die worden tentoongesteld in de Dorpskerk op 30 april en 1 mei (te bekijken van 14.00 tot 17.00 uur).

Oranjemarkten in Neede en Eibergen

In Neede en Eibergen kunt u terecht bij oranjemarkten. In Eibergen heeft dit evenement plaats in het centrumgebied van 10.00 tot 15.00 uur. De locatie van de oranjemarkt in Neede is de omgeving rond het gebouw De Diekgraven en bij het Marktplein.

In buurtschap Lochhuizen organiseert men een kinderfeest dat duurt van 12.30 tot 14.30 uur. Om 15.00 uur start op het sportpark aan de Diepenheimseweg een voetbaltoernooi voor jongeren vanaf 16 jaar.

Samenvatting De viering van Koninginnedag op zaterdag 30 april heeft deze keer een bijzonder karakter. Koningin Beatrix is op die dag precies 25 jaar staatshoofd van Nederland. Op Koninginnedag is het ook feest in de gemeente Berkelland. In verschillende kernen staan gevarieerde activiteiten op het programma die voor jong en oud leuk zijn.
Mutatiedatum 25/04/2005