RTV-Noord-Holland


PERSBERICHT

25 april 2005

Overlevenden openhartig in film 'Er staan Duitsers voor de deur'

Documentaire over verzwegen razzia in Beverwijk en Velsen.

BEVERWIJK - In het voorjaar van 1944 werden vijfhonderd jongemannen uit Beverwijk en Velsen-Noord opgepakt en gedeporteerd naar kamp Amersfoort. Velen van hen stierven aan de ontberingen. De overlevenden kregen bij thuiskomst een kille ontvangst. In documentaire 'Er staan Duitsers voor de deur' vertellen twee van hen voor het eerst hun verhaal. De film wordt op 1 mei uitgezonden door RTV Noord-Holland.

Met deze grootscheepse razzia wilden de Duitsers wraak nemen op het IJmondse verzet. In het voorjaar van 1944 pleegde de ondergrondse dodelijke aanslagen op enkele NSB'ers. Voor de Duitse bezetter was toen de maat vol. De vijfhonderd jongemannen werden als gijzelaar gedeporteerd naar kamp Amersfoort. Zij zouden worden geëxecuteerd als het verzet door zou gaan met de aanslagen.

In de documentaire halen de overlevenden Adriaan Schellevis en Leen van IJmond herinneringen op aan de dag van de razzia. Ook vertellen zij over de barre omstandigheden in kamp Amersfoort, over de vernederingen en de angst. Een verhaal dat nooit eerder gehoord is. De overlevenden die na de oorlog terugkeerden naar Beverwijk en Velsen-Noord werd te verstaan gegeven te zwijgen. 'Niet zeuren, er moest gewerkt worden', vertelt een van hen. Zelfs van een monument wilde de gemeentebesturen niet weten, daar moesten de overlevenden uiteindelijk zelf voor zorgen.

In de film 'Er staan Duitsers voor de deur' van RTV Noord-Holland vertellen de hoofdpersonen openhartig over de gebeurtenissen van toen en de nasleep. Voor het eerst durven zij ook hun kritiek op het verzet te uiten. De razzia had voorkomen kunnen worden, stellen zij, als de ondergrondse zorgvuldiger te werk was gegaan. Volgens de overlevenden gingen de verzetsmensen als 'cowboys tekeer' en werden er klakkeloos mensen geliquideerd. De vijfhonderd jongens uit Beverwijk en Velsen-Noord hebben er een hoge prijs voor betaald.

Na zestig jaar gaat de gemeente Beverwijk de razzia voor het eerst op grote schaal herdenken. Reden voor RTV Noord-Holland om in samenwerking met de gemeente Beverwijk de film 'Er staan Duitsers voor de deur' te maken. Een bijzonder en openhartig document over een verzwegen drama.

De documentaire wordt op zondag 1 mei 2005 uitgezonden om 10, 12, 14 en 16 uur.


---
Noot voor de media:

Jacky de Vries

redactie RTV Noord-Holland

020 850 5229

06 44 050 208

---- --