GroenLinks Heerlen

Teken voor een rechtvaardige WAO: Stop de eenmalige herbeoordeling

De WAO is al jaren een politiek probleem. Sinds oktober vorig jaar worden ruim 300.000 WAO'ers opnieuw gekeurd volgens aangescherpte richtlijnen. De eerste resultaten van deze herkeuringsoperatie zijn opzienbarend: mensen gaan ziek naar binnen en komen volledig genezen weer naar buiten. Het UWV als het "Lourdes van het Noorden".
Zoals te verwachten leidt de herkeuringsoperatie bij de betrokkenen tot heftige emoties. Tot nu toe is meer dan helft van de mensen die een herbeoordeling hebben ondergaan hun uitkering volledig kwijt geraakt. Hun gezondheidstoestand is echter niet veranderd. Via de WW belanden deze mensen uiteindelijk in de bijstand. De kansen op de huidige arbeidsmarkt voor mensen met beperkingen en een wao-verleden zijn namelijk nihil.

De nieuwe keuringscriteria voor de WAO zijn zo streng dat UWV-artsen in gewetensnood komen. Volgens NVVG-voorzitter J.H. Weijers zitten verzekeringsartsen 'aan de grens van het arts-zijn' omdat de nieuwe keuringscriteria voor arbeidsongeschiktheid zo rigide zijn dat veel mensen die ernstig ziek zijn, toch hun uitkering verliezen en weer aan het werk moeten: "Balkenende en De Geus weten niet meer waar ze het over hebben als ze praten over eigen verantwoordelijkheid van mensen. Laat ze in godsnaam eens een keer een dag meelopen in de spreekkamer bij het UWV en zien dat daar de meest kwetsbare mensen zitten die je niet door hun uitkering af te pakken zomaar weer aan het werk krijgt. Ik vind het schandalig. Er is geen enkel oor voor. Het is een doordenderende trein."

De politiek lijkt echter ongevoelig geworden voor wat er in de praktijk van de WAO-herbeoordelingsoperatie gebeurt. Regels en bezuinigingen prevaleren boven menselijkheid en mededogen. De eenmalige herbeoordeling dient geen enkele redelijk doel. Door eerdere maatregelen is de instroom in de WAO al drastisch beperkt en de uitstroom gestimuleerd. Begrotingstechnisch valt er dus nauwelijks winst te halen met deze operatie. Het wordt tijd om daar iets aan te doen. De herbeoordelingen moeten worden teruggedraaid en de aangescherpte criteria heroverwogen.

Daarom deze oproep: teken voor een rechtvaardige WAO. Stuur nu jouw steunbetuiging! De petitie zal worden aangeboden aan Minister De Geus en de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken.

Het emailadres voor de petitie is: petitie@waocafe.nl
Zet als onderwerp: IK ONDERSTEUN DEZE PETITIE en in de mail zelf - eventueel - je naam, adres en woonplaats.

Harrie Winteraeken

adres:
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. thuis: 045 522 87 20
tel.nr. werk: 046 420 57 66
e-mailadres thuis: hwinteraeken@heerlen.nl