Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 27 april 2005

Een Vorstelijke Tentoonstelling, een bijzonder archief

Deeltentoonstelling in Zaal 2 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) van 1 mei t/m 23 oktober 2005

"Een feestgelegenheid voor boeren en burgers in een tijd van dronkenschap en hospartijen", zo betitelde de bekende 19e eeuwse architect Michel de Klerk de bouwkunsttentoonstelling die in 1923 werd gehouden ter ere van het 25 jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Desondanks vond het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het toch de moeite waard om deze tentoonstelling te reconstrueren en er een hedendaagse variant aan toe te voegen voor hetzelfde jubileum van Wilhelmina's kleindochter Beatrix.

Het NAi heeft veertig architecten gevraagd één item of object in te zenden voor deze tentoonstelling. De tijden blijken te zijn veranderd. In tegenstelling tot 1923 heeft niemand geweigerd, wat naast minder algemeen radicale opvattingen over het Koningshuis, ook te maken zal hebben met de interesse van Koningin Beatrix voor architectuur. De inzendingen leveren een volle en gevarieerde presentatie op waarin onder andere schetsen voor de Tweede Kamer van Pi de Bruijn, een maquette van Herman Hertzberger met de vernieuwingen van zijn eigen Muziekcentrum Vredenburg, piepkleine, schetsmodellen van Koen van Velsen, een fotocollage van Wim Quists Beelden aan Zee, maar ook een vaas van NL Architects te zien zullen zijn. Het resultaat heeft enerzijds iets weg van een lappendeken, zonder nadrukkelijke onderlinge samenhang. Anderzijds typeert het de veelzijdige ontwikkeling van Nederlandse hoogtepunten in de architectuur.

De oorsprong van het NAi
Op de "Bouwkunsttentoonstelling 1898-1923" was werk te zien van coryfeeën als H.P. Berlage, K.P.C. de Bazel, P.J.H. Cuypers, maar ook van inmiddels minder bekende architecten als A. Moen, W.C. Bauer of P.J. Houtzagers. Bij gebrek aan een voor de hand liggende plek - een architectuurmuseum zou pas zeventig jaar later openen - werd de tentoonstelling gehouden in het zojuist gereed gekomen administratiekantoor van de Amsterdamse tram aan de Marnixstraat Na afloop van de tentoonstelling werd een tijdelijk depot voor alle inzendingen ingericht op de zolders van het Rijksmuseum.

Deze verzameling is feitelijk het begin geweest van de collectie van het wat later het NAi zou worden. Nu is hij gereconstrueerd om samen met het overzicht van de ontwikkeling in de architectuur van 1980 tot 2005 opnieuw te worden getoond in het kader van het vijfentwintig jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Let op! Op Koninginnedag, 30 april, is het NAi gesloten!

Zilveren Regeringsjubileum 2005

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401260 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over een Vorstelijke tentoonstelling Zie het origineel


NAi persbeelden Zie het origineel