Gemeente Heerhugowaard


Herdenking op 4 mei

Op 4 mei zijn er twee herdenkingen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, bij het monument aan De Dreef en bij het vrouwenmonument aan de Oosttangent.

Oorlogsmonument aan de Dreef

De stichting 4 en 5 Mei Heerhugowaard organiseert ook dit jaar de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei zijn er twee herdenkingen, bij het monument aan De Dreef en bij het vrouwenmonument aan de Oosttangent.

Herdenking Dreef
De herdenking aan de Dreef start met een samenkomst in de Gereformeerde Kerk aan de Stationsweg. Vanaf 18.30 uur is de kerk open voor het publiek. Muziekschool Dijk en Waard zorgt voor de muzikale omlijsting. Na een welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting 4 en 5 Mei Heerhugowaard spreekt burgemeester Han ter Heegde de aanwezigen toe.

Hierna volgt de stille tocht, voorafgegaan door Tuyps Malletband. De stoet gaat via de Stationsweg, Middenweg naar het monument aan De Dreef.

Bij het monument wordt een erewacht gevormd door de scouting en de Zeekadetten. De muziek wordt verzorgd door Hou en Trouw. Na de declamatie door mevrouw Tromp volgen twee minuten stilte, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Daarna volgt de kranslegging door het gemeentebestuur, leerlingen van de Jeroen Boschschool en de Stichting 4 en 5 Mei. De plechtigheid wordt besloten met een defilé langs het monument en het neerleggen van bloemen door de aanwezigen.

Herdenking Oosttangent
De herdenking bij het vrouwenmonument aan de Oosttangent is bedoeld voor scholieren en bewoners van onder meer Zuidwijk en Huygenhoek. Om ongeveer 19.15 uur uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de scholen bij de H. Henriquez Pimenteltuin naar het vrouwenmonument aan de Oosttangent. Hier wordt de muzikale omlijsting verzorgd door het Blazersensemble. Eerst verwelkomt een vertegenwoordiger van de Stichting 4 en 5 Mei de aanwezigen, vervolgens wordt een herdenkingswoord uitgesproken. De declamatie wordt verzorgd door mevrouw Leerink. Hierna volgen twee minuten stilte, klinkt het Wilhelmus en leest een basisschoolleerling een gedicht voor. Tot slot is de kranslegging en het defilé.

26-4-2005

naar boven