Gemeente Gorinchem


Nationale herdenking
.
Op woensdag 4 mei a.s. zijn we in Nederland om 20:00 uur twee minuten stil. Dan worden burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In Gorinchem wordt er weer een Stille Tocht gehouden. De Stille Tocht begint om half acht op de Groenmarkt voor de Grote Kerk en eindigt bij het monument Buiten de Waterpoort. Daar zal, na het leggen van de gemeentelijke krans en de bloemen, twee minuten stilte in acht worden genomen.

Het thema van de herdenking is dit jaar: Vrijheid delen is de kunst. Vrijheid kan alleen bestaan als mensen die met elkaar delen. Daarvoor is een actieve betrokkenheid van de samenleving nodig. Daarom is het bij de 4 mei herdenking van belang om dit samen in betrokkenheid te gedenken en te vieren.

Geen kerkelijke dienst
Het vertrek van de stoet sluit aan op de herdenking, welke op initiatief van de stichting In de Toren in de Grote Kerk wordt gehouden. In het verleden vond de herdenking plaats in kerkelijk verband. De organisatie vindt dit niet meer passen in deze tijd. Er is sinds 2004 gekozen voor een vernieuwde opzet, die breder en algemener is. Bij de herdenking wordt meer het accent gelegd op algemene waarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Doordat de plechtigheid geen kerkelijke dienst is, staat deze meer open voor alle bewoners van Gorinchem.

Voor iedereen
Op initiatief van de stichting In de Toren is in 2004 gezocht naar een andere vorm van herdenken en bezinnen, waarbij zoveel mogelijk Gorcumers zich betrokken voelen. Ouderen en jongeren, maar ook autochtonen en allochtonen. Aanvankelijk werden bij de herdenking uitsluitend de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, en waren daardoor bij de plechtigheid vooral die mensen aanwezig die op basis daarvan zichzelf nauw met die oorlog verbonden voelden. Maar herdenken is breder getrokken naar iedereen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

In Gorinchem is daarom gekozen om ook actief jongeren en allochtonen bij de herdenking te betrekken. Door een breed uitnodigingsbeleid, ook in de richting van de allochtonenorganisaties, hoopt de stichting dat alle geledingen uit de samenleving bij de herdenking aanwezig zijn.

Vanaf vorig jaar geven Gorcumse scholen invulling aan het eerste gedeelte van het herdenkingsprogramma. Dit betreft het onderdeel dat voorafgaat aan de Stille Tocht en de herdenking bij het monument. Omdat bij het monument Buiten de Waterpoort geen gelegenheid is tot spreken, worden de toespraken in de Grote Kerk gehouden. Dit jaar verzorgt het gymnasium Camphusianum daar een aansprekend herdenkingsprogramma. Ook zullen leerlingen van de school zelfgemaakte gedichten in de kerk voordragen en wordt het programma muzikaal omlijst.

Programma
De Grote Kerk is vanaf 18.15 uur geopend. Het programma begint om 18.45 uur met de leerlingen van het gymnasium Camphusianum. Om 19.30 uur begint de stille tocht. Om 20.00 uur is de herdenking bij het monument Buiten de Waterpoort.

Van zes uur s avonds tot zonsondergang worden van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok gehangen. Particulieren worden verzocht deze gedragslijn ook te volgen. Van kwart voor acht tot dertig seconden vóór acht uur zullen de klokken van alle kerken luiden. Van acht uur tot twee minuten daarna zal stilte in acht worden genomen. Aan de burgerij wordt gevraagd deze plechtige stilte overal en algemeen in acht te nemen.

Met het oog op het karakter van de herdenking is het gewenst, dat er die avond geen openbare vermakelijkheden geboden worden. Daar horecabedrijven hun normale dienstverlenende functie moeten kunnen blijven vervullen, hoeven deze bedrijven niet gesloten te worden. Wel dient van half acht tot half negen de exploitatie zodanig te geschieden dat hieraan elk vermakelijkheidsaspect ontbreekt. Voor bedrijven langs de route van de Stille Tocht betekent dit ook dat eventuele terrassen eerst na half negen geopend mogen worden. Gedurende de periode van zes tot negen uur dient de buitenverlichting, zoals neon- en andere lichtbakken, gedoofd te zijn. Voorts mag er geen andere muziek ten gehore worden gebracht dan die van de officiële Nederlandse radioprogrammas.
.