Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

LERU-studenten confereren voor de tweede keer

De samenwerking binnen the League of European Research Universities (LERU) beperkt zich niet tot het instellingsniveau. Sinds 2004 hebben ook de studenten van de partneruniversiteiten zich verenigd in Bright. De doelstellingen van Bright zijn ambitieus: studenten de gelegenheid geven een internationaal netwerk van actieve studenten op te bouwen; een forum te bieden voor een open dialoog over belangrijke Europese vraagstukken, de onderlinge banden en samenwerking tussen de League-universiteiten te bevorderen en de mobiliteit van studenten in de masterfase te stimuleren.

Leids initiatief
Het initiatief voor Bright werd genomen door de Leidse studentenvereniging Minerva, die al vanaf 1998 een uitwisselingsprogramma had met de universiteit van Cambridge. Na oprichting van de LERU in 2002 werd dit programma uitgebreid naar de andere universiteiten uit de League. De eerste grote gezamenlijke activiteit, een conferentie van Europese studenten, vond plaats in mei 2004 in Leiden. Dit jaar neemt de Katholieke Universiteit Leuven de fakkel over en in de jaren daarna komen alle LERU-partners aan de beurt.

Geloofwaardigheid
Vast thema van de Bright-conferenties is de politieke, economische en sociale toekomst van Europa. Ieder jaar wordt daar een prikkelende invulling aan gegeven en in 2005 kozen de organisatoren voor The credibility of the European project. Drie actuele vragen staan daarbij centraal: kan Europa functioneren zonder grenzen; hoe moet Europa zich opstellen tegenover sociaal-economische veranderingen in de wereld en is de Europese grondwet een solide basis voor een echte Unie?

Organisatiecomité
Behalve de bakermat, heeft de Bright-conferentie ook in andere opzichten een onmiskenbaar Leids signatuur. In het organisatiecomité hebben, naast zes studenten van de gastuniversiteit, standaard vier Leidse studenten zitting. Dit jaar zijn dat Naomi Beurze, Maarten Dirkzwager en Arnaud Vermaat (allen rechtenstudent) en Frederique van Ravesteyn (student geneeskunde). In de voorbereiding van de conferentie is heel wat tijd gaan zitten, vertelt Maarten Dirkzwager: Het organisatiecomité is in de zomervakantie van 2004 al begonnen. Vanaf augustus zitten we drie dagen per week in Plexus en vanaf december full-time. Als organisator word je in de loop der tijd steeds beter. De eerste keer dat je een sponsor benadert mislukt dat maar na een paar keer krijg je daar handigheid in.

Delegatie
Leiden vaardigt ook een omvangrijke delegatie af. In totaal 23 studenten reizen af naar Leuven: negen mannen en veertien vrouwen. De helft van hen is afkomstig uit de juridische faculteit, vijf studeren bestuurskunde en politicologie en verder nemen enkele studenten uit de letterenfaculteit, wiskunde en natuurwetenschappen en het LUMC deel. Jeroen Broekema (bestuurskunde) was direct enthousiast toen hij via een docent van het initiatief hoorde: Ik vond het een interessant onderwerp. En verder trekt het internationale karakter me en de kans om allemaal gemotiveerde studenten te ontmoeten. Bovendien zijn er heel veel bekende sprekers uit de EU uitgenodigd. Het lijkt me dat de organisatie goed in elkaar zit en ook niet onbelangrijk - alles wordt betaald door de universiteit. Jeroen Broekema besloot dan ook mee toe doen aan de selectieprocedure. Ik moest een motivatiebrief en een CV indienen. Nadat ik was geselecteerd moest ik een paper schrijven over een van te voren bepaald onderwerp. In mijn geval was dat de vraag: is de angst voor massamigratie gerechtvaardigd als nieuwe staten toetreden? Doel van dat paper is dat je goed voorbereid bent want bij aankomst in Leuven ga je over dit thema in een subgroep debatteren.

Oranje tintje
Het Leidse aandeel in de Bright-conferentie heeft ook nog een oranje tintje. De organisatie heeft namelijk Prins Constantijn, alumnus van de Leidse universiteit, bereid gevonden als dagvoorzitter op te treden. Aan de Campuskrant van de Katholieke Universiteit Leuven vertelde Prins Constantijn waarom: Toen ik hoorde van het initiatief om studenten uit Europa te laten discussiëren over wat zij daadwerkelijk belangrijk vinden in het Europa van hun toekomst, was mijn interesse al snel gewekt. Het is cruciaal dat Europa niet het domein is van politici en bestuurders, maar dat iedere Europeaan en met name de jongere generaties zich een beeld vormen van wat Europa is. De ideeën en verwachtingen van jongeren zijn van essentieel belang, en Bright geeft hen een heel eigen forum om die te uiten.

Van 4 tot 8 mei wordt er door de deelnemende studenten gedebatteerd en treedt er een keur aan vooraanstaande deskundigen uit politiek, wetenschap en het bedrijfsleven op. De conclusies die driedaagse conferentie over de geloofwaardigheid van het Europese project oplevert, zullen worden gepubliceerd en gepresenteerd aan de Europese Commissie.