Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG EN UVW ORGANISEREN REGIONALE BIJEENKOMSTEN AFVALWATERAKKOORD

De VNG en Unie van Waterschappen (UvW) organiseren begin juni een drietal regionale bijeenkomsten over afvalwaterakkoorden. Gemeenten en waterschappen worden uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. De bijeenkomsten vinden plaats in het kader van het gezamenlijke project evaluatie afvalwaterakkoord van VNG en UvW.

Via dit project wordt de gezamenlijke handreiking afvalwaterakkoord geëvalueerd die in november 2003 het land in is gestuurd. Gemeenten zijn hiervoor onlangs per brief uitgenodigd.

Achtergronden
Een afvalwaterakkoord heeft als belangrijkste doel het bereiken van doelmatigheidswinst door samenwerking tussen een gemeente en een waterschap en afstemming tussen riolering en zuivering. Via dit evaluatie onderzoek wordt de praktijk van het opstellen van afvalwaterakkoorden geëvalueerd. Doelstelling is het meer inzicht krijgen in succes- en faalfactoren. Het onderzoek vindt plaats via twee fasen. Ten eerste wordt een algemeen beeld gegenereerd via een vragenlijst die bij elk waterschap wordt uitgezet. Het is de bedoeling dat via het waterschap ook 1 of 2 gemeenten die ervaringen hebben met het opstellen van een afvalwaterakkoord de vragenlijst invullen. Vervolgens wordt dit beeld gepresenteerd, getoetst, bediscussieerd en verder uitgewerkt in een drietal regionale bijeenkomsten.

Regionale bijeenkomsten
De bijeenkomsten vinden plaats in de volgende plaatsen en op de volgende tijdstippen:


- 6 juni 2005 13.00 - 16:00 uur bij Waterschap Groot Salland te Zwolle

- 8 juni 2005 09.30 - 12:30 uur bij Waterschap Rijnland te Leiden

- 9 juni 2005 13.00 - 16:00 uur bij Waterschap Peel en Maasvallei te Venlo

Gemeenten kunnen zich voor deze bijeenkomsten aanmelden via martje.mollema@vng.nl of telefoonnummer 070-3738664. Na aanmelding wordt het programma ongeveer een week van te voren toegestuurd.