Lijst Pim Fortuyn


Te goedkope inbreng van de gulden in de euro

Den Haag, 03/05/2005 - LPF-woordvoerder Van As ziet zijn stelling over de euro in Nederland opnieuw bevestigd. Op Koninginnedag door Henk Brouwer, directeur van De Nederlandsche Bank de onderwaardering van de gulden bij de introductie van de euro werd erkend,

De onderwaardering van de gulden, in het Parool van 30 april jl. erkend door Henk Brouwer, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) en ex-thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, leidde tot extra hoge inflatie in een tijd dat de inflatie toch al hoog was. De gulden is bij de introductie van de euro eind 1998 vijf à tien procent ondergewaardeerd ten opzichte van de Duitse mark. De koers van de euro had ongeveer twee en niet 2,20371 gulden moeten bedragen.

Financieel woordvoerder Gerard van As van de Lijst Pim Fortuyn reageert hierop met onderstaand bericht. Daarnaast is deze erkenning aanleiding geweest voor het stellen van onderstaande Kamervragen aan de minister van Financiën.

Al bij het aantreden van de Tweede Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn in 2002 heb ik als financieel woordvoerder grote bedenkingen geuit over de euro en de waarde van de gulden bij de inbreng in de euro. Bij herhaling heb ik de stelling verkondigd dat indertijd de minister van Financiën Zalm de gulden te goedkoop heeft ingebracht in de euro. Ik beweer nog steeds dat dit zeker 10% is en dat de euro in mijn optiek twee gulden waard was en niet twee gulden twintig. Net als twee Duitse mark een euro waard zijn, hadden wij in ons land eerst de waarde van de gulden opnieuw moeten laten herwaarderen. De gulden was namelijk gekoppeld aan de mark en wij betaalden voor een mark tussen de één gulden tien en één gulden twaalf. Na de val van de Berlijnse muur is de mark echter in waarde gedaald, omdat Duitsland enorm veel geld heeft moeten pompen in het voormalige Oost-Duitsland (DDR).

Tijdens het bezoek van de vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën op 16 februari 2004 heeft de President van de Nederlandse Bank, de heer Wellink op mijn vraag hierover al toegegeven dat de gulden indertijd te goedkoop is ingebracht in de euro. Volgens zijn zeggen ging het kabinet er toen vanuit dat de economische groei zou doorzetten. Dit was niet het geval, waardoor de burger in ons land met de gebakken peren zit en heeft er buiten de enorme prijsverhogingen die kant noch wal raken al 10% bij ingeleverd !

Omdat dit verhaal al die tijd door de verantwoordelijke minister van Financiën werd ontkend, deed het mij deugd om op Koninginnedag 30 april 2005 via het nieuws te vernemen, dat de directeur van de Nederlandse Bank de heer Brouwer dit in een interview in Het Parool nu ruiterlijk heeft toegegeven. Zo ziet u maar dat ook de leugen in ons land regeert.

Vragen van het lid van As(LPF) van de Staten-Generaal aan de minister van Financiën inzake de te goedkope inbreng van de gulden in de euro (ingezonden 3 mei 2005)


1. Is het juist dat destijds bewust gekozen is voor de onderwaardering van de gulden, m.a.w. te goedkoop is opgegaan in de euro?


2. Zo ja, wie is eindverantwoordelijk geweest voor de beslissing de gulden te goedkoop in te leveren voor de euro en welke functionaris(-sen) waren medebeslissingsbevoegd? Wie heeft wat geadviseerd?


3. Wat was de totale waarde van het pensioen- en lijfrentevermogen van de in Nederland gevestigde pensioenfondsen en lijfrenteverzekeraars gewaardeerd in gulden van alle Nederlanders ultimo 1998?


4. Bent u met de Lijst Pim Fortuyn van mening dat bij een bewust te goedkope inlevering van de gulden voor de euro, ceteris sparibus, van 10%, de totale waarde van de pensioenvermogen van alle Nederlanders op dat moment ook 10% in waarde is gekelderd? Zo nee, waarom niet en kunt u garanderen en uitleggen waarom de Staat niet aansprakelijk zou zijn voor de reële waardedaling van de pensioenwaarde en daaruit volgend de schade die alle Nederlanders met een opgebouwd pensioen hebben ondervonden door deze (gebrek aan) overheidshandeling?


5. Bent u met ons van mening dat het beeld van de burgers over de euro extra negatief is geworden door de consequenties die het gevolg zijn geweest van een te goedkope inwisseling van de gulden voor de euro?


6. Kunt u de vragen beantwoorden voor 16 april 2005?


_______________________

Gulden te goedkoop de euro ingeloodst Nederlands Dagblad 30 april 2005

Lage guldenkoers gunstig Het Financieel Dagblad 2 mei 2005