Gemeente Den Haag

mei 2005
Gemeente sluit illegaal pension (4 mei)

Bij een onlangs gehouden avondcontrole troffen de gemeentelijke toezichthouders een illegaal kamerverhuur bedrijf aan met maar liefst 30 slaapplaatsen. Uit inspectie bleek dat de woning aan de Paul Krugerlaan 34 via een illegale verbouwing was samengevoegd met de woning Paul Krugerlaan 38. Voor het grote aantal bewoners was het aantal vluchtroutes in geval van brand volstrekt onvoldoende. Omdat ook bouwkundig er onvoldoende brandscheidende voorzieningen waren is het pand op last van de inspecteurs van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling met onmiddellijke ingang gesloten en ontruimd.

De zaak is in onderzoek bij de politie. Diverse bewoners hebben verklaard dat zij 150 Euro per maand huur betaalden aan de eigenaar. Medewerkers van Eneco constateerden dat er was gefraudeerd met de gas- en electriciteitsmeters van een van de panden. Deze meters zijn verwijderd.

Medewerkers van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling controleren wekelijks diverse panden waar vermoed wordt dat sprake is van illegale kamer- of beddenverhuur. De controles vinden ook in de avonduren plaats. Indien er sprake is van een voor de bewoners en omwonenden gevaarlijke situatie, kan door toepassing van bestuursdwang een illegaal kamerverhuurbedrijf worden gesloten.

De inspectie en sluiting vonden plaats op 28 april jl. Omdat de zaak in onderzoek is genomen door de Politie Haaglanden is de zaak niet eerder bekendgemaakt. De verhuurder ontvangt dezer dagen het op schrift gestelde besluit tot sluiting van de woning.

Meldpunt Onrechtmatig Wonen
Wanneer personen overlast ondervinden van illegale kamerverhuur, of vermoeden dat er sprake is van een gevaarlijke situtatie, dan kunnen ze bellen met het Meldpunt Onrechtmatig Wonen op 070 353 4065 dagelijks op werkdagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur.