Gemeente Alkmaar


Meningspeiling tweede Friesebrug onder Alkmaarse bevolking

Alkmaar, 4 mei 2005

Vanaf morgen kunnen inwoners van Alkmaar via de stadskrant en de internetsite www.bus-on-line.nl gemotiveerd hun mening geven over vijf ontwerpen voor de toekomstige tweede Friesebrug. Door deze peiling, die niet de status van een verkiezing of referendum heeft, wil het projectmanagement van `Bus-on-line' weten wat de inwoners van de ontwerpen vinden. De aanleg van de brug, onderdeel van de snelle busroute is nodig om het busverkeer goed te laten doorrijden, ook tijdens de ochtend- en avondspits. Hoe die nieuwe brug er straks uit gaat zien wordt de komende twee maanden duidelijk. Vijf bureaus hebben een ontwerp gemaakt.

Meningspeiling via www.bus-on-line.nl en Stadskrant Wie wil meedoen aan de meningspeiling, kan vanaf woensdag 4 mei tot maandag 23 mei a.s. terecht op www.bus-on-line.nl. Daar is een presentatie te zien van alle vijf de ontwerpen. Via e-mail kunnen mensen reageren. Ook de Stadskrant van 4 mei a.s. besteedt uitgebreid aandacht aan de vijf ontwerpen van de tweede Friesebrug. Reageren kan kosteloos via een antwoordcoupon.


9 mei ontwerppresentaties in De Vest
Voor een uitgebreide en persoonlijke toelichting kunnen belangstellenden op maandag 9 mei terecht in de benedenfoyer van Theater De Vest aan het Canadaplein. Daar presenteren de vijf geselecteerde architectenbureaus in twee sessies hun ontwerp. De inloopbijeenkomst is van 16.00 - 18.00 uur of van 19.00 - 21.00 uur.

Bus-on-line tentoonstelling in stadskantoor
Van maandag 9 mei tot en met vrijdag 13 mei a.s. is in het Stadskantoor aan het Mallegatsplein een tentoonstelling te zien van de ontwerpen van de tweede Friesebrug. Geïnteresseerden kunnen er gedurende de openingstijden van de centrale publiekshal terecht. Voorkeur aangeven kan door het ingevulde reactieformulier in de speciale bus te deponeren.

Beoordelingscriteria en de meningspeiling
Na een zorgvuldige selectie hebben vijf bureaus de opdracht gekregen een schetsontwerp te maken voor de toekomstige Tweede Friesebrug. Het zijn in alfabetische volgorde: ARCADIS Infra B.V. ; DHV Ruimte en Mobiliteit BV / NIO-architekten; Grontmij Noordwest B.V. / Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam / Quist Wintermans Architekten; Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. en Royal Haskoning Nederland B.V. Hun ontwerpen worden op vele punten objectief beoordeeld en de selectie verloopt volgens een strikte aanbestedingsprocedure. Zo is voor de tweede Friesebrug een programma van eisen opgesteld. Zo moet onder meer de bouw passen binnen het beschikbare budget en moet tijdens de bouwwerkzaamheden het verkeer door kunnen rijden. Verder moet zeker zijn dat de brug straks technisch probleemloos aanluit op de bestaande brug. Een ander zeer belangrijk criterium is: Het oog wil ook wat! Dus vormgeving. De nieuwe brug moet wél passen in de omgeving. Op dat punt wil het projectmanagement van `Bus-on-line' de mening peilen van de inwoners van Alkmaar om te weten te komen welke van de vijf ontwerpen zij de mooiste vinden. Alle binnengekomen reacties op de ontwerpen worden verzameld en aangeboden aan de gemeenteraad. In de raadscommissie van
14 juni 2005 wordt duidelijk volgens welk ontwerp de tweede Friesebrug aangelegd wordt.

Bus-on-line, snelle busroute door Alkmaar
De regio Alkmaar krijgt vanaf 2007 een route waar de bus ongehinderd kan doorrijden, ook in de file en ook als het verkeer in de komende jaren toeneemt. In Alkmaar worden de verkeerslichten zo ingesteld dat ze voor de bus altijd op groen springen en daar waar het vaak druk is, krijgt de bus een eigen baan. De nieuwe busroute, Bus-on-line, loopt vanaf de Olympiaweg en de Robonsbosweg, via de Bergerweg, busstation Alkmaar, Helderseweg, Kanaalkade, Friesebrug en de Nieuwe Schermerweg naar de N242 aan de oostkant van Alkmaar. `Onderweg' komen haltevoorzieningen, sommigen met digitale informatiepanelen. Het openbaar vervoer wordt zo betrouwbaarder, maar ook aantrekkelijker voor de reizigers. Bijkomend voordeel is dat door wijziging van de verkeerssituatie bij de Friesebrug Overstad rechtstreeks bereikbaar wordt


4 mei 2005