Socialistische Partij

Betalen voor politie-inzet geen goed idee


04-05-2005 * Minister Remkes heeft een voorstel in de maak om organisatoren van evenementen gaan mee te laten betalen aan de politiekosten. Volgens de SP is dit niet wenselijk. Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "De politie moet niet te huur zijn. Veiligheid mag niet te koop zijn voor de hoogste bieder. Anders moet de politie straks kiezen tussen surveilleren in de buurt, waar het niets extra's voor krijgt, of bij het stadion gaan staan, waarvoor ze extra vergoeding krijgen. Dan weet ik welke keuze gemaakt gaat worden."

"De openbare orde en veiligheid moeten niet beïnvloed worden door commerciële overwegingen. Als er een evenement of sportwedstrijd plaatsvindt waar een politie-inzet voor nodig is, dan moet men die inzet geleverd worden. Als straks betaald moet worden voor politie-inzet, gaan we echt de verkeerde kant op. Kunnen straks ook rijke wijken meer politie krijgen als ze extra gaan betalen?"

"De organisatoren van evenementen en de voetbalclubs moeten alles op alles zetten om op hun eigen terrein de veiligheid te waarborden. Het is terecht dat zij nu al miljoenen besteden aan stewards en hypermoderne camerasystemen. Maar we moeten ook niet doen alsof evenementen of sportwedstrijden alleen kostenposten zijn. We besteden per jaar 27 miljoen aan politie-inzet bij het profvoetbal, maar daar staan ook honderden miljoenen tegen over die in de staatskas vloeien dankzij de belasting op de recettes, de sponsoring, de lonen en de merchandising. Het voetbal en popevenementen kosten de overheid geld, maar leveren uiteindelijk veel meer op."

* Zie ook: Politie te koop?
Tribune-artikel, september 1998