Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis
Mei 2005

5 mei
Felix Meritis en Vereniging Democratisch Europa
Café Europa - De dag van de vrijheid: De autonomie van de kunst Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis
Debat

De Vereniging Democratisch Europa organiseert in samenwerking met Felix Meritis sinds oktober 2001 vier keer per jaar een Café Europa. De Cafés hebben meestal het karakter van een debat. Tijdens deze debatten wordt getracht Europa bespreekbaar en toegankelijk te maken.

Op 5 mei, de Dag van de Vrijheid, wordt in Felix Meritis o.l.v. Steve Austen, gedebatteerd over de vrijheid van de kunsten en of en zo ja hoe de Nederlandse c.q. Europese overheid daartoe bescherming kan bieden. Op 1 juni wordt in Nederland een referendum over de Europese Grondwet gehouden. De waarden, die ten grondslag zouden moeten liggen aan de Europese gemeenschap, nemen daarin een belangrijke plaats in.

Prof. dr. Inge van der Vlies, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, pleit voor het opnemen van een artikel ter bescherming van de kunsten in de Nederlandse Grondwet, hetgeen in Duitsland, Portugal, Italië en Griekenland al wel het geval is. Dit voorjaar verschijnt een publicatie van haar hand, waarin zij de positie van kunsten in het staatsrecht onder de loep neemt. Van der Vlies zal uiteenzetten hoe haar pleidooi zich verhoudt tot deze Europese Grondwet. De columniste en juriste Marjolijn Drenth zal deze uiteenzetting kritisch becommentariëren en ingaan op de vraag naar het belang van wetgeving. Aan beiden zal een aantal dilemma's uit de praktijk van de kunsten, waarin belangrijke waarden botsen, worden voorgelegd.

De kunst vormt bij uitstek het terrein waarin grenzen worden opgezocht en verlegd in zowel vorm als inhoud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist de kunstenaar nogal eens opbotst tegen grenzen die door de maatschappij, of door groeperingen daarin, al dan niet rechtmatig aan hem worden opgelegd. Er zijn dan waarden in het geding, die worden aangetast. Daartegenover staat de vrijheid van de kunst en de vrijheid van meningsuiting, eveneens belangrijke waarden. Het recente gekrakeel over de vrijheid van kunst naar aanleiding van bijvoorbeeld de opvoering van Aisja en vertoning van Submission beperkt zich niet tot Nederland. In Londen kwamen respectievelijk christenen en Hindoestanen in actie tegen een opera over Jerry Springer en tegen een stuk over seksuele praktijken in een Hindoestaanse tempel. Een tentoonstelling over de RAF in Berlijn leidde tot heftige debatten in de politiek. In Frankrijk wordt de Nederlandse kunstenares Kiki Lamers vervolgd voor vermeende pedofiele aspecten in haar fotowerken. In Polen en Rusland treedt de kerk op tegen beeldende kunst, die in haar ogen godslasterlijk is. Er waait een conservatieve en religieuze wind over Europa, zowel vanuit het Westen als vanuit het Oosten. Europa geeft traditiegetrouw ruim baan aan de vrijheid van de kunsten maar steeds frequenter trachten groeperingen en regeringen hierop invloed uit te oefenen.

Staan de waarden, die aan de samenlevingen in Europa ten grondslag liggen, onder druk? Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en aan kunstuitingen? Hoe en waarom vrijwaar je kunst van overheidsinmenging? Welke kaders biedt de nieuwe Europese Grondwet ter bescherming van kunst en cultuur? Wat zijn de mogelijkheden om het begrip kunst juridisch af te bakenen?

Bij deze gelegenheid zal het eerste exemplaar van De waarden van de Europese Grondwet, een bundel interviews met 25 bekende Nederlanders, worden gepresenteerd.

5 mei
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

12 mei
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

18 mei
VIP05
Waarom, God!?
Aanvang 20.00 uur

Toegang E 7,-

Debat

Waarom, God!? Bij elke ramp hoor je die vraag wel opkomen. Zeker kort na de tsunami afgelopen kerst was die vraag actueler dan ooit. De media stonden er bol van. Waarom nam de natuur zoveel levens? En waarom gebeurde dit juist in die toch al arme gebieden? Hoe kan zoiets gebeuren? Is er dan geen God die zoiets kan tegenhouden? Waarom, God?!

In de kranten en op televisie werd de vraag niet alleen gesteld, maar ook beantwoord. De een vond dat het een bewijs was dat er geen God bestaat. Geen goede God, althans. Een ander dacht dat God er wel een bedoeling mee zou hebben. Sommigen vonden dat rampen als die in Zuid-Oost Azië nu eenmaal bij het leven horen. Natuurlijk is deze vraag niet beperkt tot het Verre Oosten of andere rampen op wereldschaal. De 'Waarom'-vraag komt ook gemakkelijk op in ons eigen leven, in onze eigen stad. Je zult maar met geweld overvallen worden, een pijnlijke misstap maken, iemand moeten verliezen, verlaten worden of ontslagen worden.

Op deze vierde VIP05 avond wordt de 'Waarom'-vraag voorgelegd aan de (christelijke) theoloog Stefan Paas. Hoe kan dat toch, al deze ellende - als er een God bestaat? Wat zegt het Christendom over het lijden? Kortom: Waarom, God?!

Voor meer informatie zie: www.vip05.nl

19 mei
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

22 mei
Stichting Het 20ste-eeuwse Lied i.s.m. de Poolse ambassade

Een zondag met Szymanowski

Aanvang 14.00 uur

Toegang E 10,- / E 5,- voor studenten
Prijsuitreiking en muziek

De CD-box The Complete Songs of Karol Szymanowski heeft recentelijk naast de al eerder gewonnen prijzen (de befaamde Szymanowski-award en de titel 'Merit of Polish Culture' voor initiatiefneemster en artistiek leider Reinild Mees) de belangrijkste muzikale prijs van Polen - FRYDERYK 2004 - gewonnen. Tijdens een concert van de pianiste Reinild Mees en de Poolse mezzosopraan Urszula Kryger zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Tevens zal een aantal liederen van Szymanowski worden uitgevoerd.

22 mei (onder voorbehoud)
Felix Meritis i.s.m. Kunsten '92 en European League of Institutes of the Arts (ELIA)

Forum Europa: De strijd om de Toekomst

Aanvang 17.00 uur
Toegang gratis
Bijeenkomst

Een openbaar publieke bijeenkomst waar vertegenwoordigers van uiteenlopende culturele en maatschappelijke organisaties - veelal met een internationale oriëntatie - hun stemadvies (voor en tegen) zullen uitbrengen zodat de aanwezige burgers/bezoekers aangemoedigd worden hun eigen mening te vormen en te geven. Door de uiteenlopende stemadviezen wordt men geïnformeerd over en krijgt men inzicht in de veelzijdige (inter)nationale belangen die - al dan niet - gediend worden met een Europese Grondwet.

26 mei
Felix Meritis - Concertzaal
Muziekbureau Haitjema

Nadia Wijzenbeek en Paolo Giacometti

Aanvang 20.30 uur

Toegang E 10,-
Muziek

Violiste Nadia Wijzenbeek en pianist Paolo Giacometti brengen een feestelijk recital ten gehore. Zij spelen werken van onder anderen Beethoven, Schubert, Janá?ek en Meima.

Nadia Wijzenbeek (1979) studeerde in 2001 met onderscheiding af aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde in 2002 haar Masters Degree cum laude aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Dit jaar kreeg Nadia een van de drie prestigieuze Leverhulme Kamermuziek Fellowships aan de Guildhall School. Nadia won prijzen tijdens diverse concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours. Als soliste treedt zij op in binnen- en buitenland. Tevens is zij lid van het Valerius Pianotrio en speelt in het Sweelinck Ensemble.

Paolo Giacometti (1970) volgde het Performing Musician Programm aan het Conservatorium van Amsterdam. Tevens nam hij deel aan verschillende masterclasses bij onder anderen de Duitse Brahms-specialist Detlef Kraus. Giacometti won vele prijzen bij internationale pianowedstrijden zoals het Postbank Sweelinck Concours (1995). In 2001 won hij de Edison Award voor de beste 'Uitvoerend Nederlands kunstenaar'. Giacometti speelt met verschillende Nederlandse en Belgische orkesten en is actief als kamermuziekspeler. Sinds 2001 is hij hoofdvakdocent piano aan het Utrechts Conservatorium.

Dit concert wordt ondersteund door de Stichting Herman Meima.

26 mei
Felix Meritis - Zuilenzaal
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

31 mei
Vereniging Democratisch Europa
De Europese Grondwet: voor of tegen?
Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis
Debat

Op 1 juni is het zover; het nationale referendum over de Europese Grondwet. Een unicum in de Nederlandse politieke geschiedenis. Voor het eerst krijgt u als burger de kans mee te beslissen over Europa. Voor de Europese Unie staat er veel op het spel. Als de Europese Grondwet niet door alle 25 lidstaten wordt geratificeerd komt de geplande inwerkingtreding op 1 november 2006 in gevaar. In kleinere landen, zoals Nederland, leeft de vrees dat de grote lidstaten met de Europese Grondwet te machtig zullen worden. Is deze vrees terecht of niet? Wat gaat er voor Nederland precies veranderen? Met andere woorden: wat moet u stemmen?

Onder de titel Europese Grondwet: voor of tegen? organiseert de VDE aan de vooravond van het referendum, 31 mei, in Felix Meritis het laatste debat over het referendum en de Europese Grondwet. Aan de hand van dilemma's vindt een debat plaats met de nationale fractievoorzitters. Dit is uw laatste kans om uw standpunt te bepalen. Op deze dag is het ook bekend hoe het Franse volk over de Grondwet heeft gestemd.

Informatie: www.democratisch-europa.nl

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.

---- --