Gemeente Bernheze


5 mei, 60 jaar bevrijding

Op 5 mei 2005 vinden in het kader van 60 jaar bevrijding diverse activiteiten plaats in Bernheze. Het bevrijdingsvuur wordt opgehaald door hardlopers vanuit Wageningen, er is een Brabantse koffietafel die vanaf de rotonde in Loosbroek wordt opgebouwd en voor de kinderen is er een ballonnenwedstrijd.

Bevrijdingsvuur
's Nachts wordt het Bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen. Uit iedere kern lopen twee vertegenwoordigers mee. Verder lopen er ook nog vijf jongeren mee uit Bernheze, die deelnemen aan de National Award for Young People. Zij leveren een sportieve prestatie om in aanmerking te komen voor de Award. Rond 9.15 uur verwachten we het vuur in Loosbroek. Daar ontsteekt de burgemeester het vuur en dit is tevens het sein voor het begin van de Brabantse koffietafel. Er hebben zich ongeveer 1000 deelnemers aangemeld. Vanwege organisatorische redenen kunnen alleen degenen die zich aangemeld hebben deelnemen aan de koffietafel.

Ballonnenwedstrijd
Rond 11.00 uur vertrekken de lopers weer met het Bevrijdingsvuur naar de kernen. Hier wordt om 12.00 uur het Bevrijdingsvuur ontstoken door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur. Tegelijkertijd worden rood-wit-blauwe-oranje ballonnen de lucht in gelaten door kinderen van de basisscholen. Deze krijgen via school een kaartje, dat ze aan de ballon kunnen binden. Voor degenen die geen kaartje hebben gekregen zijn er bij het oplaten van de ballonnen nog kaartjes te krijgen. Voor vijf ballonnen die het verst zijn gekomen, is er een prijs. De kaartjes kunnen worden ingeleverd op het gemeentehuis van Bernheze, locatie 't Dorp 94, of worden opgestuurd naar gemeente Bernheze, Postbus 19, 5384 ZG Heesch, ter attentie van L. van Herpen. De kaartjes kunnen tot 10 juni 2005 worden ingeleverd. In de Bernhezer van week 25 wordt de uitslag gepubliceerd. De burgemeester zal op een nader te bepalen datum de prijzen uitreiken.
De locaties waar de ballonnen de lucht in worden gelaten zijn: Heesch: plein De Misse
Nistelrode: Raadhuisplein
Loosbroek: plein bij De Wis
Vorstenbosch: Locatie zomermarkt
Heeswijk-Dinther: Airbornemonument

Koffietafel
De Brabantse koffietafel begint om 9.30 uur bij de rotonde in Loosbroek voor de mensen die zich opgegeven hebben. Wij bedanken de volgende sponsors/leveranciers:
· vliegbasis Volkel voor het gratis beschikbaar stellen van de koffie en thee

· ZLTO Bernheze

· bakkerij Lamers uit Heesch

· bakkerij Doomernik uit Heeswijk-Dinther

· C 1000 Supermarkt uit Heesch

· Jumbo Supermarkten Nistelrode en Heeswijk-Dinther
· de Spar Supermarkt uit Loosbroek

· slagerij van de Tillart uit Vorstenbosch

· slijterij 't Huukske uit Heeswijk-Dinther
· zaal Kerkzicht uit Loosbroek voor het beschikbaar stellen van de ruimte en het koken van de eieren.