Gemeente Dongen


Delegatie naar provinciehuis in Den Bosch 03-05-2005 Burgemeester neemt op 5 mei bevrijdingsvuren in ontvangst Burgemeester Hans van Brummen neemt op donderdag 5 mei twee bevrijdingsvuren in ontvangst. Om 11.15 uur neemt hij het bevrijdingsvuur in s Gravenmoer in ontvangst van s Gravenmoerse lopers. Dongen volgt om 12.00 uur. De burgemeester krijgt hier het vuur van Atletiekvereniging Atledo overhandigd. Wethouder Panis gaat diezelfde dag met drie Dongenaren naar het provinciehuis in Den Bosch, waar een speciaal programma ter herinnering aan 60 jaar bevrijding wordt aangeboden. De provincie Noord-Brabant is dit jaar gastgemeente om als eerste het bevrijdingsvuur uit Wageningen in ontvangst te mogen nemen.

Het bevrijdingsvuur wordt precies om middernacht, het begin van de bevrijdingsdag, uit Wageningen opgehaald. In Wageningen, in hotel De Wereld, vond op 5 mei 1945 de ondertekening van de capitulatie van de Duitse troepen plaats. Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Er zijn dit jaar 120 loopgroepen uit heel Nederland in Wageningen aanwezig om het bevrijdingsvuur naar alle uithoeken van Nederland te brengen.

Gemeente Dongen
Voor s Gravenmoer is er een groep lopers aanwezig die allemaal in s Gravenmoer wonen. De Oranjevereniging plaatste een oproep voor geïnteresseerde lopers.
De Middengroep van Atletiekvereniging Atledo haalt het vuur naar Dongen. Atledo bracht vijf jaar geleden het vuur naar s Gravenmoer. Dit jaar wordt voor het eerst het bevrijdingsvuur door hen naar het park Vredeoord in Dongen gebracht.

Feestelijkheden in Den Bosch
De officiële start van de Nationale viering van de bevrijding vindt elk jaar in een andere provincie plaats. Dit jaar is Noord-Brabant gastprovincie. Iedere Brabantse (loco-)burgemeester mag drie inwoners meenemen naar Den Bosch om een officieel en feestelijk programma bij te wonen. Loco-burgemeester Piet Panis, gaat samen met de oud-verzetsstrijder de heer Piet Timmermans en de oranjefans de heer Aad Kanters en mevrouw Denize Aarts. Prins Willem Alexander is ook bij de feestelijkheden in Den Bosch aanwezig. Hij spreekt de 5 mei-lezing uit.