Gemeente Hengelo

Sanering asbestwegen

In de week van 9 mei

In juni 2003 is een asbest verontreiniging in het Altenavoetpad in Beckum aan het licht gekomen. Deze constatering is voor de gemeente Hengelo aanleiding geweest om te onderzoeken of meer halfverharde voet- en fietspaden in het buitengebied zijn verontreinigd met asbest. Er is besloten om steekproefsgewijs controles uit te voeren. De totale voet- en fietspaden in het buitengebied van de gemeente Hengelo zijn circa 60 kilometer lang. Daarvan is 10 kilometer, verdeeld over 31 locaties, onderzocht. De keuze van de wegen is willekeurig gebeurd. Uit het onderzoek is gebleken dat vier weggedeelten zodanig zijn vervuild met asbest, dat ze moeten worden gesaneerd. De concentraties asbest zijn niet gevaarlijk. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Vier weggedeelten vervuild

De vier weggedeelten waar vervuilingen zijn geconstateerd zijn:
* Het onverharde gedeelte van de Van Alphenstraat
* Een gedeelte van de Dorperhoekweg ten noordoosten van de kruising met de Drieneresweg

* Een gedeelte van de Boekelose Veldweg ten noordwesten van de Strootbeek

* Een gedeelte van het fietspad bij de Haaksbergerstraat ten noorden van het gebouw van de Scouting

Planning

De sanering van de verontreinigde wegen vindt plaats in week 18.

Maandag 9 mei: Van Alphenstraat

Dinsdag 10 mei: Dorperhoekweg

Woensdag 11 mei: Boekelose Veldweg

Donderdag 12 mei: Fietspad Haaksbergerstraat

Werkzaamheden

De gemeente heeft aannemer Dusseldorp opdracht gegeven om de sanering uit te voeren. Ingenieursbureau Witteveen+Bos zal namens de gemeente toezicht houden.

De werkzaamheden starten met het opbreken van de weg en het uitgraven van het verontreinigde puin. De medewerkers van aannemingsbedrijf Dusseldorp dragen tijdens deze werkzaamheden speciale beschermende kleding. De aannemer zorgt ervoor dat stofvorming wordt voorkomen.

Als de weg is uitgegraven zal een medewerker van Witteveen+Bos monsters nemen. Deze worden opgestuurd naar het laboratorium. Binnen 24 uur zijn de resultaten daarvan bekend. Vervolgens wordt de weg weer aangevuld met schoon puin. Het verontreinigde puin wordt door de aannemer afgevoerd naar een erkende verwerker. De werkzaamheden aan alle vier weggedeelten zijn 14 mei gereed.