NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

Landelijke mailing: Donor worden? Laat weten wat u wilt!

Landelijke mailing aan 6 miljoen huishoudens van transplantatiefondsen en VWS: Donor worden? Laat weten wat u wilt!

Bussum, 28 april 2005 - In de week van 9 mei ontvangen 6 miljoen huishoudens een brief met een oproep de keuze over orgaandonatie kenbaar te maken door registratie in het Donorregister. Deze landelijke actie is het initiatief van Nierstichting Nederland en de Nederlandse Hartstichting. Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting: 'Het onderwerp orgaandonatie is de afgelopen maanden in de media uitvoerig besproken. Wij denken en hopen dat al die informatie mensen heeft geholpen in het praten over wel of niet donor willen zijn. Daarom doen wij juist nu deze oproep aan de hele Nederlandse bevolking.' Deze unieke actie voor meer registraties in het Donorregister is nodig omdat op dit moment van ruim 8 miljoen Nederlanders geen standpunt over donatie bekend is. Daardoor gaan veel potentiële donororganen verloren en sterven jaarlijks honderden patiënten onnodig. De dringende oproep 'Laat weten wat u wilt en help levens redden' wordt ondersteund door de Maag Lever Darm Stichting, het Diabetes Fonds, het Astma Fonds, de Nederlandse Brandwonden Stichting en het ministerie van VWS en is opgezet in samenwerking met NIGZ-Donorvoorlichting en het Donorregister.

Het grote tekort aan donororganen in Nederland is in politiek en media een van de meest besproken onderwerpen van de laatste maanden. Het hele transplantatieveld is unaniem over de oorzaak van dit schrijnend donortekort: sinds 1998 heeft circa 1/3 van de Nederlanders hun standpunt over orgaandonatie laten registreren in het Donorregister, waarvan de helft als donor. Ondanks vele voorlichtingsacties hebben 8 miljoen mensen hun keuze misschien gemaakt, maar nog niet laten registreren; zij dragen daardoor nauwelijks bij aan het donoraanbod. 'Het is onbegrijpelijk waarom zo weinig mensen zich hebben laten registeren als donor. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat 80% van de Nederlanders voorstander is van orgaandonatie. Die positieve houding blijkt tot nu toe niet uit het Donorregister', aldus Boudewijn de Blij, directeur van de Nederlandse Hartstichting.

Oproep
Deze landelijke oproep van de transplantatiefondsen en VWS heeft het karakter van de herinneringsmailing, die in februari 2002 door de toenmalige minister van VWS (mevrouw Borst) was toegezegd aan de Tweede Kamer. De brief aan de 6 miljoen huishoudens bevat - naast de oproep om 'vandaag uw standpunt over orgaandonatie kenbaar te maken' - ook het officiële donorformulier. Na invullen en ondertekenen kan het formulier direct op de post naar het Donorregister. Voor nadere informatie wordt verwezen naar www.donorvoorlichting.nl en het telefoonnummer van NIGZ-Donorvoorlichting: 0900 8212166 (E 0,10 p/m). 'De kosten van deze actie zijn relatief laag, omdat zo veel partijen er aan meewerken en de mailing niet op naam is gesteld.' licht Paul Beerkens toe. 'Deze kans om concreet iets te doen aan het donortekort willen we niet voorbij laten gaan. De gevolgen voor wachtende patiënten zijn simpelweg te groot.'
Voor de patiënten die nu (te) lang moeten wachten op een donororgaan, is het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders hun standpunt over orgaandonatie laten registreren. Maar die registratie is ook belangrijk voor de mensen zèlf. 'Als je je persoonlijke keuze laat registreren weet je tenminste zeker dat het in het voorkomende geval gaat zoals jij zèlf wilt! Registreren betekent duidelijkheid en zekerheid, ook voor de nabestaanden', aldus Paul Beerkens.

TV-programma
De landelijke mailing wordt ondersteund met een TV-programma op dinsdagavond 10 mei op SBS 6. Het programma 'Hart voor een ander, de nationale donoractie' wordt gepresenteerd door Milika Peterzon en Cilly Dartell. Wachtenden op een orgaan, ontvangers van een orgaan, nabestaanden en BN'ers roepen in het programma Nederlanders op om hun keuze met betrekking tot orgaandonatie te registreren in het Donorregister.

Genoeg?
Het is de vraag wat deze landelijke mailing gaat opleveren. Een eerdere pilot door het ministerie van VWS naar de mogelijke effecten van een herinneringsmailing - toen in combinatie met een intensieve voorlichtingscampagne - resulteerde in 16% respons. Boudewijn de Blij is nuchter over het te verwachten resultaat: 'Wat is genoeg? De noodzakelijke 2,5 miljoen extra geregistreerde donoren zullen we alleen door deze actie niet krijgen, maar elk verschil telt!'

Einde aan grote onbekendheid
De initiatiefnemers hopen dat ieder die zijn of haar persoonlijk standpunt over orgaandonatie heeft bepaald het donorformulier zal terugsturen. Voor meer personen op één huisadres zijn extra formulieren makkelijk te verkrijgen, via www.donorvoorlichting.nl of bellen met NIGZ-Donorvoorlichting: 0900 8212166 (E 0,10 p/m). Mensen die niet meer weten of zij in het verleden hun keuze met betrekking tot orgaan- en weefseldonatie bij het Donorregister kenbaar hebben gemaakt, kunnen ook het donorformulier invullen en retourneren aan het Donorregister.
Al eerder riep het transplantatieveld op een einde te maken aan de grote onbekendheid over ruim 8 miljoen Nederlanders door te streven naar meer registraties. Los daarvan wordt ook in deze mailing benadrukt dat het hoe dan ook belangrijk is dat naasten op de hoogte zijn van elkaars standpunt over orgaandonatie.

Noot voor de redactie,