Gemeente Bladel


Inspraak plan leefomgeving

Van 9 mei tot en met 6 juni 2005 is er gelegenheid om schriftelijk of mondeling te reageren op het plan leefomgeving. Het conceptplan kunt u downloaden op deze pagina ligt ter inzage bij de Centrale Balie in het gemeentehuis.

Het plan leefomgeving

In het plan wordt aandacht besteed aan zaken die samen de kwaliteit van de leefomgeving bepalen.

U kunt daarbij denken aan geluid, lucht en bodem. Maar ook de woningbouw, de economie, voorzieningen en veiligheid hebben invloed op de leefomgeving. In het plan is beschreven wat de huidige situatie is en wat de gemeente op korte en lange termijn wil bereiken op die gebieden. Omdat alles bij elkaar is gebracht in één plan, wordt duidelijker dat al die zaken met elkaar samenhangen. Door een milieuhinderlijk bedrijf te verplaatsen uit een woonomgeving, wordt voor de bewoners van dat gebied bepaalde overlast weggenomen. Als er in een wijk meer woningen worden gebouwd heeft dat gevolgen voor de openheid en zal er toename zijn van verkeer. Zo zijn nog allerlei voorbeelden te noemen.

Enquête

In 2003 is een uitgebreide enquête gehouden waarbij aan alle huishoudens in de gemeente Bladel werd gevraagd wat zij vinden van hun leefomgeving. Door maar liefst 63% van alle huishoudens is de enquête ingevuld. Uit de enquête bleek dat de inwoners redelijk tevreden zijn over hun leefomgeving (een gemiddeld rapportcijfer van 7,2), maar dat die op een aantal punten wel verbeterd kan worden. De inwoners konden zelf aangeven welke onderwerpen prioriteit moesten krijgen. In de top drie staan:


1. openbaar groen


2. verkeersveiligheid


3. inbraak/diefstal.

In het plan komen deze en andere onderwerpen (zoals economische ontwikkeling, zorg en welzijn, ruimtelijke ontwikkeling en beheer) aan de orde.

Gebiedsgerichte aanpak

Vanwege het specifieke karakter en de verschillende behoeften per wijk of dorpskern, is in het plan leefomgeving gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak. Dat betekent dat niet in de hele gemeente zaken op dezelfde manier worden aangepakt, maar dat ze worden afgestemd op het karakter van het gebied. Zo ligt het voor de hand dat in de centra van de grote kernen het voorzieningenniveau (winkels, pinautomaten etc.) hoog is, maar er hierdoor ook meer overlast is van verkeer. Aan de andere kant is er in het buitengebied meer stankoverlast toegestaan dan in gebieden waar intensief wordt gewoond.

Uitvoering

De bedoeling van het plan is de leefomgeving daadwerkelijk te verbeteren. Aanvullend wordt dan ook een uitvoeringsprogramma opgesteld met concrete acties om de ambities te kunnen vervullen. Niet alle taken zijn nieuw, vaak is er ook sprake van bestaand beleid.

Verder zal regelmatig aan de inwoners gevraagd worden hoe zij de lefomgeving ervaren. Daardoor wordt duidelijk of de doelen gehaald worden en of het leefomgevingsplan nog moet worden bijgesteld.

Inspraak

Het plan leefomgeving ligt van 9 mei tot 6 juni 2005 ter inzage. Gedurende die periode kunnen zowel mondeling als schriftelijk reacties kenbaar gemaakt worden. Een mondelinge reactie kunt u doorgeven aan de Centrale Balie of aan de heer C. Borremans (tel. 361686) of mevrouw A. van Cuijk (tel. 361683) van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Een schriftelijke reactie kunt u sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 11, 5530 AA Bladel. U kunt uw reactie ook mailen naar: info@bladel.nl. Na de inspraakperiode wordt het plan met de binnengekomen reacties voorgelegd aan de gemeenteraad.

Informatie

Met de Lantaarn van 7 mei aanstaande wordt de folder "Bladel op weg naar een betere leefomgeving" huis-aan-huis bezorgd. Voor nadere informatie over het plan kunt u contact opnemen met de projectleider de heer C. Borremans, afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, tel. 361686, e-mail: c.borremans@bladel.nl.

Tekst plan Leefomgeving Tekst plan Leefomgeving

Bijlagen (kaarten) Bijlagen (kaarten)

---