Ministerie van Buitenlandse Zaken

: http://www.minbuza.nl/20050504-092915-A


3 mei 2005Persbericht

Maandag 9 mei is de jaarlijkse 'Europadag'. 9 mei is de dag dat Schuman in 1950 een speech gaf die leidde tot het begin van de Europese samenwerking. Europese leiders hebben 9 mei uitgeroepen tot de Dag van Europa. Deze dag wordt gevierd met de volgende activiteiten.


10 jaar Midden- en Oost-Europese samenwerking gevierd met speciale uitgave boekje Max Velthuijs Op maandag 9 mei om 10.00 uur overhandigt staatssecretaris voor Europese Zaken Atzo Nicolaï een speciale uitgave van het boek van Max Velthuijs 'Kikker en de vreemdeling' aan ambassadeurs uit zestien landen uit Midden- en Oost-Europa. Het boekje van Velthuijs is, in het kader van het 10-jarig bestaan van het programma MATRA (Maatschappelijke Transformatie), vertaald in zestien talen. Samen met Nicolaï lezen kinderen uit die landen in hun eigen taal voor uit 'Kikker en de vreemdeling'. Ook zal de biograaf van Max Velthuijs, Joke Linders, kort ingaan op de inhoud van het boek.

Het Matra programma (50 miljoen euro) wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in zestien landen in Midden- en Oost Europa. Hieruit worden gezamenlijke projecten van Nederlandse en lokale organisaties gefinancierd. Het doel is de democratie te versterken. Het gaat daarbij om overdracht van praktische vaardigheden, kennisuitwisseling en het betrekken van burgers bij de samenleving. De deelnemende landen zijn: Bulgarije, Estland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Oekraïne, Polen, Roemenië, Rusland, Servië & Montenegro, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije en Wit-Rusland.

'Kikker en de Vreemdeling' sluit inhoudelijk goed aan bij datgene waar Matra voor staat, het versterken van de 'civil society'. In het dorp van Kikker komt op een zekere dag een vreemdeling wonen, Rat. De dieren zijn daar niet blij mee en verspreiden kwade praatjes over hem. Maar Rat weet door zijn behulpzaamheid de dieren tot andere gedachten te brengen. Ze zijn zelfs bedroefd wanneer de onverstoorbare Rat tenslotte besluit zijn heil elders te zoeken.

In mei en juni vieren kinderen in Midden- en Oost Europa het tienjarig bestaan van Matra in speciale televisie-uitzendingen en tijdens feestelijke presentaties op scholen en in bibliotheken, waarbij ze het boek in hun eigen taal cadeau krijgen.

Europales
Aansluitend aan de MATRA-bijeenkomst geeft Atzo Nicolaï om 11.00 uur een les over Europa, op basisschool Sint Maarten in Voorburg. Tijdens deze les viert de Staatssecretaris met de leerlingen de verjaardag van Europa en zestig jaar vrede. Kikker en de vreemdeling van Max Velthuijs is hierbij het uitgangspunt voor een les over samenwerking en identiteit. De staatssecretaris bespreekt met de klas welke landen er lid zijn van de Europese Unie. Waarom zijn ze lid? En belangrijker: wat merken de leerlingen zelf van de Europese samenwerking in hun dagelijks leven?

European New Year
Overigens wordt aan de vooravond, zondag 8 mei (aanvang), in Hotel Arena te Amsterdam voor het eerst het 'European New Year' gevierd, een initiatief van de gelijknamige stichting die culturele manifestaties en initiatieven ondersteunt van jonge Europeanen. Dan wordt ook de 'European New Year Award' overhandigd aan de Europeaan van het Jaar.

Noot voor de redactie,