Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 6 mei 2005

Grondwet voorlezen in Amsterdam

ROOD voert Sesamstraat-actie in de Stopera

ROOD Amsterdam voert op 9 mei een ludieke actie om voorlichting over de Europese Grondwet te verbeteren. De SP jongeren zijn van mening dat het belachelijk is wanneer mensen op 1 juni naar de stembus gaan zonder goed voorgelicht te zijn. ROOD is van mening dat de gemeente niet genoeg voorlichting over de Europese grondwet geeft en neemt daarom zelf de voorlichting op zich.

In het stadhuis van Amsterdam vraagt ROOD exemplaren van de EU-grondwet op om deze samen in een leeskring te bestuderen. De overheid is verplicht deze grondwet gratis beschikbaar te stellen aan haar burgers. De brochure en de grondwetkrant die inmiddels door de overheid beschikbaar zijn gesteld, bevatten onvoldoende inhoudelijke informatie over de gevolgen van de grondwet.

De leesactie vindt plaats in de centrale hal van de Stopera. De jongeren vragen aan de gemeente zoveel mogelijk exemplaren van het gigantische boekwerk op, om deze aan voorbijgangers en elkaar voor te lezen. ROOD is van mening dat stemmers door de overheid als kleine kinderen worden behandeld door moeilijke informatie op een te subjectieve en simplistische manier weer te geven. De jongerenorganisatie neemt knuffels, zitkussens, koekjes en limonade mee om het Sesamstraat-niveau van de regering te benadrukken.

ROOD voert haar actie op 9 mei om juist op de 'dag van Europa' de Amsterdamse burgers meer te betrekken bij de grondwetdiscussie. Tijdens de ludieke actie benaderen ze ook voorbijgangers om hun kennis over de grondwet te testen. Indien nodig spijkeren de jongeren hen bij. ROOD denkt op deze manier haar steentje bij te dragen om zoveel mogelijk mensen op 1 juni goed voorgelicht naar de stembus te krijgen.


---



Ingezonden persbericht