Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

25 jaar 'Wild eten in de Achterhoek'

CULINAIRE VERWENNERIJ IN HERFST EN WINTER

25 jaar wild eten in de Achterhoek: jubileum-boek en speciale arrangementen

ACHTERHOEK - Elk najaar reizen vele duizenden landgenoten en Belgen naar onze streek af. Want dan staan de wildgerechten namelijk centraal en zijn er bijzondere arrangementen, geknipt voor een meerdaags bezoek. Dat seizoen loopt ieder jaar van half oktober tot en met eind december en dertig (hotel)restaurants serveren dan die heerlijke wildgerechten. Begeleid door een uniform aanbevolen wildwijn: de Graham Beck Cabernet Sauvignon Shiraz uit Zuid-Afrika. Het is nu al voor het vijfentwintigste(!) jaar, dat de restaurants en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme gezamenlijk publiciteit zoeken voor de promotie van deze seizoensspecialiteit. 'Wild eten in de Achterhoek' is bij menig culinair liefhebber een begrip geworden. Dit jaar wordt heel bijzonder, want het zilveren jubileum staat garant voor bijzondere menu's, een interessant boek en speciale arrangementen. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme brengt in september een brochure op de markt met alle informatie over de restaurants.

Wat kunt u aan wildgerechten verwachten?

Bij de restaurants staat culinair genieten voorop. Wat dacht u van een terrine van roodpootpatrijs, pistachenoten en cantharellen, eendenfilet met vijgensaus op hete bliksem of reefilet met groene linzen en een sabayon van bruin bier. Of eendenborst met zwarte bessensaus en rode kooltaart, een rouleau van wildzwijnsham met gekonfijte sjalot of wildzwijnshaas, stamppot van snijbonen en bloedworst? Uiteraard wordt ook de gewone hazenpeper en een fazant met zuurkool geserveerd. Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteiten; slechts één punt is uniform: de door alle restaurants gezamenlijk gekozen wildwijn.

Wildwijn

Dit jaar kozen de Achterhoekse wildrestaurants tijdens een blinde proeverij voor de Graham Beck Cabernet Sauvignon Shiraz 2004 uit Zuid-Afrika, geleverd door Hanos Apeldoorn. Een wijn met een rijke intens rode kleur en een geur van pruimen met hints van exotische kruiden. Je proeft viooltjes, mokka en chocola met een ondertoon van bessen; een mooie balans tussen fruitige tannines en het rokerige karakter van het eikenhout. Heerlijk bij smaakvolle gerechten zoals wildgerechten met krachtige sauzen. De wijn wordt gemaakt op een wijnbedrijf van internationale allure. De wijngaarden bevinden zich in de Coastal Region om en nabij Franschhoek. De Graham Beck Cabernet Sauvignon Shiraz 2004 staat dit najaar bij alle Achterhoekse wildrestaurants voor hetzelfde bedrag (¤ 25) op de kaart.

Jubileum-boek

'WILD! De beste recepten van restaurants uit de Achterhoek' is de titel van het jubileumboek, dat in samenwerking met Uitgeverij Terra Lannoo zal worden uitgegeven ter gelegenheid van vijfentwintig jaar 'Wild eten in de Achterhoek'. Een kleurrijk boek van 144 pagina's met veel recepten die eenvoudig thuis klaar te maken zijn, maar ook met achtergrondinformatie over een veelheid aan onderwerpen die alle met wild te maken hebben. Waar komt het wild vandaan, welke soorten wild zijn er, hoe staat het met het wildbeheer en waarom wordt er op wild gejaagd. Ook geeft het boek informatie over bereidingsmethoden, de keus voor een bijpassende wijn en is er veel aandacht voor de fotografie. De recepten zijn geleverd door de restaurants die meedoen aan 'Wild eten in de Achterhoek'. Het boek is vanaf oktober te koop bij alle deelnemende restaurants, de VVV's in de Achterhoek en bij de boekhandel in heel ons land. De verkoopprijs bedraagt ¤ 19,95.

Jubileum-menu's

De restaurants serveren drie- en viergangen jubileummenu's, waarbij de gast kennis maakt met verschillende soorten wild. Uiteraard kent ieder restaurant zijn eigen invulling van het menu. Bijzonder is, dat het speciale jubileumboek 'Wild!' deel uitmaakt van het jubileum-menu. De prijs van een driegangen menu is ¤ 65 voor twee personen, inclusief het jubileum-boek. Het viergangenmenu kost ¤ 87,50 voor twee personen, ook inclusief het boek. In de wildbrochure wordt aangegeven welke bedrijven een drie- en of een viergangenmenu voeren.

Arrangementen

Veel hotels hebben al dan niet in samenwerking met restaurants een- of meerdaagse arrangementen uitgebracht. De arrangementen variëren van gratis overnachten na het diner tot 'Hap-stappen' (hapjes en drankjes in verschillende horecagelegenheden) of een combinatie van vier- en zesgangendiners met een of meer overnachtingen in een luxe hotelkamer. Maar er zijn ook interessante dagtochten met een wandeltocht onder leiding van een boswachter, een sagensafari of kasteelbezoek in combinatie met een lunch of diner.

Gratis brochure

Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is vanaf begin september verkrijgbaar bij de grotere VVV's in ons land en bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, Postbus 4106, 7200 BC ZUTPHEN, tel. (0900) 26 92 888, www.vvvachterhoek.nl