Gemeente Baarle-Nassau


Aangifte hondenbelasting en controle 2005

Aan alle hondenbezitters,

Voor het doen van aangifte van uw hond(en) zijn er twee mogelijkheden: U heeft automatisch een aangiftekaart gekregen
Degenen die vorig jaar een aanslag hondenbelasting hebben gekregen, krijgen automatisch een aangiftekaart toegestuurd. Deze aangiftekaarten zijn in maart 2005 verzonden. Wij verzoeken eenieder deze kaart vóór 1 mei 2005 terug te sturen. U heeft geen aangiftekaart thuisgestuurd gekregen Voor degenen die geen aangiftekaart van de gemeente ontvangen, maar wel houder zijn van één of meer honden, geldt het volgende. Ingevolge artikel 8 van de verordening hondenbelasting dient ieder die belastingplichtig wordt en sindsdien nog geen aangiftekaart heeft ontvangen dan wel aangifte heeft gedaan, binnen veertien dagen nadien bij de heffingsambtenaar om uitreiking van een aangiftekaart te verzoeken.
U kunt deze aangiftekaart op het gemeentehuis, cluster belastingen, vanaf april 2005 af komen halen en eventueel meteen invullen.
U kunt ook schriftelijk of telefonisch verzoeken om uitreiking van een aangiftekaart. U dient de aangiftekaart in ieder geval binnen één maand na ontvangst terug te sturen. Wij wijzen u erop dat het niet doen van aangifte strafbaar is ingevolge artikel 154 van de Gemeentewet. De boete bedraagt maximaal ⬠2.250,00.

Controle

Dit jaar zal er een controle voor de hondenbelasting uitgevoerd worden. De controleur is in het bezit van een legitimatiebewijs. Indien de controleur constateert dat u een of meerdere honden hebt waarvan u geen aangifte heeft gedaan, wordt u alsnog in de gelegenheid gesteld om aangifte te doen. Zoals hierboven reeds vermeld is het niet doen van aangifte strafbaar. Ook is de gemeente bevoegd om ambtshalve een aanslag op te leggen en deze te verhogen met een administratieve boete.

Samengevat:
u hebt een aangiftekaart gekregen en stuurt deze per omgaande ingevuld en ondertekend terug;
u hebt tot op heden nog geen aangiftekaart ontvangen maar bent wel houder van één of meer honden: u verzoekt mondeling dan wel schriftelijk om een aangiftekaart en stuurt deze binnen één maand na uitreiking ingevuld en ondertekend terug; het niet doen van aangifte is strafbaar met een boete van maximaal ⬠2.250,00.

Tarieven

De belastingtarieven zijn voor 2005:

voor de eerste hond bedraagt de belasting ⬠30,36 per jaar; voor elke volgende hond bedraagt de belasting ⬠11,88 meer dan voor de voorafgaande hond is verschuldigd;
het tarief voor een kennel is ⬠232,44.

Belastingplicht

Belastingplichtig is iedereen die in de gemeente één of meer honden houdt.

Indien u in de loop van 2005 één of meer honden gaat houden, is hondenbelasting verschuldigd voor de resterende volle kalendermaanden van dat jaar.

Indien u in de loop van 2005 ophoudt houder van een hond te zijn, bestaat aanspraak op ontheffing voor de resterende volle kalendermaanden van dat jaar.

Indien u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u terecht bij onze medewerkers van de cluster belastingen van de gemeentesecretarie, telefoonnummer 013-5078031.


---