Gemeente Roermond

Oproep nabestaanden begraafplaats Oude Kerkhof

De gemeente Roermond heeft in de loop van de afgelopen twee jaar na een aantal activiteiten op de begraafplaats Nabij Kapel in t Zand, in de volksmond het Oude Kerkhof genoemd, tot op heden ruim 150 antwoordformulieren van rechthebbenden terug ontvangen. De reacties lopen uiteen van algemene vragen tot verzoeken om het betreffende graf te ruimen. Een behoorlijk aantal formulieren heeft betrekking op renovatie of restauratie van graven. De afhandeling van deze formulieren vergt veel tijd. Omdat het hier gaat om zeer diverse vragen, opmerkingen en wensen zal ieder formulier individueel worden afgehandeld. De gemeente kiest voor een zorgvuldige aanpak waarbij respect voor de keuze van de nabestaanden centraal staat.

De komende maanden zal in overleg met de nabestaanden worden gewerkt aan een oplossing. Daar waar mogelijk gebeurt een en ander in samenwerking met de stichting Oude Kerkhof.

Het beleid van de gemeente is er op gericht met zoveel mogelijk rechthebbenden in contact te komen. Rechthebbenden op een graf die zich nog niet hebben gemeld kunnen nog steeds contact opnemen met de gemeente Roermond (0475-359525) voor de toezending van een formulier. Eind 2003 en begin 2004 is de begraafplaats enkele maanden gesloten geweest omdat uit inspectie bleek dat er gevaarlijke situaties bestonden. In december 2003 zijn werkzaamheden gestart om het directe gevaar af te wenden; losse grafzerken werden neergelegd of gestut, grafkelders zijn afgeschermd en grafzerken die eerder al spontaan waren omgevallen zijn op verantwoorde wijze netjes neergelegd. In totaal is aan ruim 400 graven werk verricht.

Bezoekers van de begraafplaats hebben na heropening van de begraafplaats bij een groot aantal graven een bordje aangetroffen met het verzoek aan rechthebbenden om zich bij de gemeente te melden. De gemeente wil in contact komen met de rechthebbenden van de graven om de gemeentelijke administratie te actualiseren, de belangstelling en wensen van rechthebbenden te peilen en uitvoering van het grafonderhoud te bespreken. Met de term rechthebbende wordt de economisch eigenaar van een graf bedoeld. De rechthebbende is degene die de grafrechten van een (huur)graf betaalt en de kosten voor begraven of bijzetten van urnen. Bij overlijden wordt meestal de echtgeno(o)t(e) van de overledene de rechthebbende. Gebruikelijk is dat bij diens overlijden de oudste zoon of dochter rechthebbende wordt. Men heeft echter de vrijheid om hierover binnen de familie afwijkende afspraken te maken. Zo kiezen omvangrijke families soms voor het oprichten van een stichting voor het beheer en onderhoud van het graf.

Publicatiedatum: 04.05.2005 Bijgewerkt: 04.05.2005