FNV

Ultimatum levert ook `puike cao' bij Smurfit op

Ook bij kartonfabriek Smurfit van der Halm in het Groningse Hoogkerk heeft stakingsdreiging een nieuwe cao opgeleverd. Net als bij Kappa Massiefkarton en Kappa Golfkarton is de aanvulling van het loon in het tweede ziektejaar geregeld.

Bij Smurfit liep zondag een ultimatum af, waarna maandag een staking zou volgen als de werkgever niet op de eisen van FNV Bondgenoten zou ingaan. "Dat heeft uiteindelijk een puike cao opgeleverd", vindt vakbondsbestuurder Dick Heinen.

De loonsverhoging bedraagt 1,2 procent per 1 januari 2005. Vakbondsleden kunnen bovendien hun contributie voor FNV Bondgenoten fiscaal vriendelijk via het brutoloon verrekenen. Onder dit bericht kunnen de leden het laatste pamflet met de hoofdpunten uit het akkoord ophalen.

Voor de 1400 werknemers bij Kappa Massiefkarton bereikte FNV Bondgenoten vorige week al een principeakkoord voor een cao met een looptijd van negen maanden tot 1 januari 2006. Op 1 april ontvangen de werknemers een structurele loonsverhoging van 0,9 procent.

In het eerste en het tweede ziektewetjaar ontvangen zieke werknemers 100 procent. Voor de aanvulling op het loon in het tweede ziektejaar dienen werknemers mee te werken aan
reïntegratie. Over (pre)pensioen, de WIA (de nieuwe WAO) en de ziektekosten zullen
bonden en werkgever in het najaar afspraken maken in de cao voor 2006. Kappa Massiefkarton heeft zes vestigingen in het noorden van het land.

Het principeakkoord voor de 1700 werknemers bij Kappa Golfkarton, dat ook vorige week tot stand kwam, betreft een cao voor 2005. Afgesproken is dat de werknemers met per 1 januari 2005 een loonsverhoging ontvangen van 1 procent. Ook hier is de afspraak tweemaal 100 procent bij ziekte gemaakt. Over (pre)pensioen, de WIA en de ziektekosten zullen bonden ook hier in het najaar afspraken maken voor 2006. Kappa Golfkarton heeft negen vestigingen in het hele land.

Attachments:
pamflet Smurfit.doc