Programma Elektronische Provincies

Leergang e-Provincies Interprovinciaal Overleg Risicokaart

Friesland.nl: nieuwe stek op Internet 'Van een heleboel een beetje' (mei 2005)

Op 15 maart 2005 is hét nieuwe portal op Internet gepresenteerd door gedeputeerde J. Ploeg. Deze provinciale 'startpagina' moet de surfer helpen in zijn/haar zoektocht naar onder andere informatie over recreëren, werken, studeren en wonen in Friesland. Projectleider Jack de Vries vertelt over de achtergrond en totstandkoming van deze website.

"Iedereen kent wel het fenomeen Startpagina op Internet: een verzameling links gegroepeerd naar thema. Veel mensen beginnen hun zoektocht naar een specifiek onderwerp op een dergelijk portal. Ook de mensen (Friezen en niet-Friezen) die geïnteresseerd zijn in onze mooie provincie. De site www.friesland.nl moet deze speurders verder op weg helpen", geeft Jack de Vries aan. Hij legt uit dat het hier gaat om een zogenaamde 'dunne' portal. Dit houdt in dat deze digitale toegangspoort doorverwijst naar talloze websites met Friese informatie. "Ons doel is om voor de internetbezoeker een logisch en toegankelijk startpunt te creëren bij hun zoektocht naar informatie over onderwijs, verkeer en vervoer, toerisme, cultuur, wonen, werken en ondernemen."

De Nederlandstalige website www.friesland.nl verwijst op dit moment door naar ongeveer 400 websites via een link met 'een plaatje en een kort praatje'. Behalve veel overheidssites bevat het portaal veel andersoortige startpagina's zoals www.dorpen.nl en www.fryhoo.nl en websites van bijvoorbeeld de CHN, Sport Fryslân, GGD en typisch Friese instellingen zoals de Afuk en de Fryske Rie foar Heraldiek. Ook een Friese taalquiz ontbreekt niet. Jack de Vries: "Wat ik zelf het sterkste punt van het portal vind, is dat we een unieke samenwerking tot stand hebben gebracht met Omroep Fryslân, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Het nieuws van deze Friese media wordt automatisch meerderde keren per dag doorgeplaatst naar het portaal. Hetzelfde geldt voor het weer, dat instroomt vanaf de website van Piet Paulusma. Het is dus een heel dynamische site, terwijl wij er zelf vrij weinig omkijken naar hebben!"

Andere functie
Naast het portaal blijft de provinciale website, www.fryslan.nl, natuurlijk wel bestaan. Deze heeft een andere functie en deels ook een andere doelgroep. "Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen 'Friesland' intikken in zoekmachines zoals Google en dan uitkomen bij de provinciale site, waar ze vooral bestuurlijke en politieke informatie vinden. En dat terwijl ze alleen maar geïnteresseerd waren in adressen van goedkope bed and breakfasts in Leeuwarden! Dat probleem is met de komst van het portal opgelost", legt De Vries uit.

Jack de Vries: "De provinciale website is onlangs aangepast. Deze herstructurering van informatie was nodig omdat enkele zaken naar het portal zijn verkast. We gaan overigens de lay-out van de website de komende maanden ook nog flink aanpakken." De ontwikkeling van het internetportaal is onderdeel van het project E-Fryslân. Doelstelling van dit project is onder andere mensen en organisaties van binnen en buiten de provincie in contact met Fryslân in de ruimste zin van het woord en de provinciale overheid in het bijzonder te brengen. Binnen E-Fryslan is een aantal ambities van de provincie op het gebied van digitalisering ondergebracht, die de komende jaren stapje voor stapje gerealiseerd gaan worden.

Samenwerking
Het ontwikkelen van internetportalen is een trend in overheidsland. Vaak wordt er hierbij samengewerkt met andere partijen. "Maar", zegt Jack, "zover is het nog niet, voorlopig blijven we als provincie nog zelf verantwoordelijk voor de inhoud van het portal. Dat betekent dat het beheer deel uitmaakt van het reguliere werk van de afdeling Communicatie van de provincie."

Organisaties, instellingen en verenigingen kunnen zich via een formulier op de site opgeven voor vermelding op één van de themapagina's op www.friesland.nl. De redactie beoordeelt vervolgens of de sites voldoen aan de gestelde criteria. Tijdens de eerste dagen na het 'online' gaan zijn er meer dan 100 aanmeldingen van instellingen binnengekomen. Naast deze aanmeldingen is het portal in anderhalve maand ca. 25.000 maal bezocht. Het ziet er dus naar uit dat het initiatief aan de verwachtingen voldoet. Jack: "Vorig jaar hebben we een stijging van 13% kunnen noteren aan bezoekersaantallen op de provinciale website. Als dit net zo gaat bij het portal, dan ben ik dik tevreden!"