Gemeente Helden

BEVO-plan de Heuf leidt tot meer ruimte voor binnensport!

Toelichting op genomen raadsbesluit
De laatste twee á drie jaar werd steeds duidelijker dat het aanbod van de binnensportaccommodaties in de gemeente Helden niet meer voldeed aan de vraag van sportverenigingen, organisaties en groepen. Deze situatie was in 2004 voor de gemeente aanleiding om aan het NOC*NSF opdracht te verlenen voor het houden van een onderzoek.

Het NOC*NSF constateerde in dit onderzoek onder andere dat de beoefening van de binnensport door de Heldense inwoners op een hoog niveau ligt in vergelijking met het landelijk niveau.

In het onderzoeksrapport zijn drie essentiële knelpunten benoemd:


1. Het gebrek aan voldoende centrale trainings- en wedstrijduren voor volleybalvereniging Pansign.


2. Het gebrek van voldoende trainingsuren en geschikte faciliteiten van handbalvereniging BEVO.


3. De groeiende behoefte aan een centrale trainingsaccommodatie voor SSS Helden.

Optie van 3^e sporthal

De gemeente ging vervolgens aan de slag met de diverse oplossingsscenario´s die het NOC*NSF aanreikte in het onderzoeksrapport. Zo is de optie van de bouw van een 3^e sporthal overwogen. Conclusie was dat dit niet haalbaar en verantwoord is, omdat het aantal benodigde uren om een 3^e sporthal goed te kunnen exploiteren niet wordt gehaald. Dit omdat het onderwijs in de gemeente Helden qua dagbezetting voldoende binnensporturen heeft en dus geen behoefte heeft aan een 3^e sporthal. Ook een zogenaamde microhal is qua investering en exploitatie niet aan te bevelen. En een grote hal of zaal in Helden-Dorp biedt in praktische zin geen oplossing voor de problemen van BEVO en Pansign.

Plannen van BEVO

Het plan van BEVO om tennishal de Heuf te kopen voor gebruik als handbalaccommodatie noemde het NOC*NSF ook als een mogelijke oplossing. Deze optie was dermate interessant dat de gemeente in een stuurgroep dit plan op haalbaarheid heeft onderzocht. Dit resulteerde in de uitwerking van een structuur, waarbij duidelijk is dat niet alleen BEVO, maar ook andere binnensportverenigingen geholpen kunnen worden als BEVO de sporthallen verlaat en verhuist naar de Heuf. De vrijgekomen uren in de sporthallen kunnen in dit scenario dan gedeeltelijk worden ingevuld als het gewenst centraal trainings- en wedstrijdpunt voor volleybalvereniging Pansign. Maar ook andere sportverenigingen en groepen uit Helden die al lange tijd azen op een of meerdere uren in de sporthallen, krijgen hun kans. Deze bewegingen leiden vervolgens weer tot vrije uren in de gemeentelijke gymzalen, zodat uiteindelijk de Heldense binnensport in de volle breedte meer ruimte krijgt voor haar activiteiten.

De medewerking van de gemeente

Duidelijk werd dat de optie van de Heuf de beste en de meest efficiënte was. Er is niet gekozen voor een directe ondersteuning aan BEVO in de vorm van bijvoorbeeld een investeringssubsidie of voor deelname aan een op te richten BV; dit past niet binnen het gemeentelijk beleid. Door het college van burgemeester en wethouders is een facilitaire ondersteuning voorgesteld aan de gemeenteraad binnen de volgende constructie.


· Een op te richten BV de Heuf wordt eigenaar van de Heuf en beheert en exploiteert deze accommodatie, onder andere voor handbalvereniging BEVO maar ook voor tennis, squash en enkele evenementen. De gemeente stelt hieraan nadere voorwaarden. Zo mag de Heuf bijvoorbeeld niet concurrerend zijn voor de sporthallen en gymzalen.


· BV de Heuf koopt de gemeentegrond van de Heuf voor de extern getaxeerde waarde van 205.000.


· BV de Heuf koopt en verbouwt het particuliere gebouw van de Heuf voor een bedrag van 1.2 miljoen.


· BV de Heuf brengt zelf en via sponsoren 600.000 in en moet aanvullend een banklening van 800.000 afsluiten.


· De gemeente staat garant voor deze lening van 800.000 waarbij sprake is van een zeer laag risico omdat de gemeente het eerste recht van koop van het totale onroerend goed heeft. Ook wordt de garantieverlening na jaren steeds minder. En mocht het onverhoopt mis gaan in de toekomst, dan heeft de gemeente de beschikking over een onroerend goed dat door een andere bestemming veel meer kan opleveren dan nu het geval is. Ook de gemeentelijke opbrengst van 205.000 van de grond moet in relatie worden gebracht met het lage risico van deze garantieverlening.

Besluit gemeenteraad

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 4 april jongstleden unaniem ingestemd met het omschreven voorstel. Het feit dat de problemen bij de binnensportproblematiek hierdoor voor een groot gedeelte worden opgelost voor de Heldense breedtesport, was voor de gemeenteraad doorslaggevend. Dat geldt ook voor het feit dat dit wordt bewerkstelligd met zeer beperkte financiële middelen van de gemeente in vergelijking met de andere genoemde opties, zoals de bouw van een 3^e sporthal of microhal waarbij een gemeentelijke investering van minimaal 1 miljoen nodig is. De problematiek van SSS Helden die heeft aangegeven om gehuisvest te willen blijven in Helden-Dorp, wordt meegenomen met de plannen van een nieuwe gemeenschapsaccommodatie met gymnastiekvoorziening waaraan door de gemeenschap Helden-Dorp flink wordt gewerkt.

8-4-2005 12:46