Gemeente Haaren



* Organisatiewens van de Haarense jeugd


* Europese verbroedering in Esch


* 2e Pinksterdag: Brabantse kastelendag


* Huisvesting seizoenwerknemers Brandveiligheid



* Organisatiewens van de Haarense jeugd

In het kader van de reeks gesprekken de burger thuis bij de gemeente, spraken burgemeester Ronnes en wethouder Pullens met een 15-tal jongeren uit de gemeente. In die bijeenkomst kwam ook het verbod op het organiseren van tent- en schuurfeesten aan de orde.

Afgesproken werd in een aparte vergadering nog eens alle argumenten voor en tegen de organisatie van dergelijke feesten op tafel te leggen. Naast burgemeester Ronnes, enkele vertegenwoordigers van de gemeentelijke organisatie en een aantal jongeren, nam ook mevrouw Ellen Boverman, districtschef van de politie Aa en Dommel deel aan die vervolg bijeenkomst.

In de discussie bleek dat de jongeren het buitengewoon belangrijk vinden om in het kader van onderlinge sociale verbondenheid zo nu en dan zelf een evenement te mogen organiseren. Door burgemeester en politie zijn de jongeren nadrukkelijk gewezen op het feit dat ze ook een behoorlijk aantal verantwoordelijkheden op zich nemen bij de organisatie van dergelijke grote feesten. De organisatoren moeten dan bijvoorbeeld rekening houden met de aan de evenementvergunning gekoppelde voorwaarden van toezichthouders, met eisen aan geneeskundige en sanitaire voorzieningen, met het regelen van de aansprakelijkheid, met brandveiligheidseisen en met de drank- en horecawet.

In de bijeenkomst werd, uitgebreid en met respect voor ieders inbreng, stilgestaan bij argumenten van zowel jongeren als gemeente en politie.

Burgemeester Ronnes gaf aan dat hij de gemeenteraad de vraag zal voorleggen of tent- en schuurfeesten, bekeken vanuit sociaal oogpunt, wenselijk zijn. Na het advies van de raad, zal de burgemeester, op basis van zijn bevoegdheid op het gebied van openbare orde en veiligheid een beslissing nemen.

De adviesaanvraag van de burgemeester zal in de informatieve raadsbijeenkomst van 12 mei en in de raadsvergadering van 26 mei a.s. aan de orde komen


* Europese verbroedering in Esch

De gasten zijn weer weg, wat resteert is een rijkdom aan nieuwe contacten, aan nieuwe vriendschappen en aan heel veel nieuwe kennis over onze Europese medeburgers. Op zondagmorgen vertrokken de kleine 200 buitenlandse gasten uit 22 dorpen van evenzovele landen van de Europese Unie weer naar huis, nagezwaaid door de gastfamilies uit Esch en omgeving waar zij vier dagen hadden gelogeerd. De gasten en gastgezinnen genoten de afgelopen dagen van een met veel zorg en aandacht samengesteld gevarieerd programma.

Dezer dagen werd ik steeds bevestigd in het nut van dergelijke contacten. Het samenbrengen van zoveel mensen met allerlei achtergronden, met verschillende culturen en met diverse levenswijzen leidt absoluut tot begrip voor elkaar. Vanuit een positieve houding zijn mensen nieuwsgierig naar elkaars leefgewoonten, hebben zij veel belangstelling voor de historie van elkaar, willen zij weten hoe het sociale klimaat is, de werkomstandigheden, de scholing, de infrastructuur enzovoort enzovoort. Met groot respect voor elkaars gewoonten laten zij zich informeren, niet alleen door de gastfamilies uit Esch, of door de organisatoren, maar vooral ook door elkaar. Waarom hebben jullie geen euro, vragen de Grieken aan de Zweden, hoe gaan jullie om met verbrede landbouw, willen de Tsjechen weten van de Britten, wat is de herkomst van het bierpompfeest, vragen de gasten aan de families die hen gastvrij hebben opgenomen.

Het Charter of European Rural Communities, zoals deze organisatie van kleine plattelandsgemeenten heet, is een prima initiatief is ook de mening van drie Europarlementariërs die een bezoek brachten aan de Manifestatie, een beweging die navolging en ook aandacht van de Europese Commissie verdient, oordeelden Sophie in 't Veld (D 66), Lambert van Nistelrooij (CDA) en Toine Manders (VVD). Deze bijeenkomst levert daadwerkelijk een bijdrage aan de werkelijke eenwording van Europa vanuit de basis.

De Essche organisatie en het Charterbestuur kunnen terugkijken op een zeer geslaagde ontmoeting, die ook weer zal leiden tot allerlei onderlinge uitwisselingen tussen scholen, groepen, verenigingen en individuen uit de afzonderlijke landen. Een verenigd Europa krijgt op deze manier vorm vanaf de basis, van mens tot mens. De volgende gezamenlijke manifestatie van alle aangesloten dorpen is gepland in 2006 in Cissé in Frankrijk.

En Esch heeft laten zien waarin een klein dorp groot kan zijn: het was de gemeenschap Esch die gasten ontving!! Een prestatie van formaat gerealiseerd door alle inwoners samen. Het Charter zei terecht: Esch bedankt!!

En daarom is het voor iedereen in Esch zo klaar als een klontje: we´ll meet again.

Frans Ronnes,

burgemeester.


* 2e Pinksterdag: Brabantse kastelendag

Ook in 2005, het Jaar van het Kasteel, wordt op tweede Pinksterdag de Brabantse Kastelendag georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen in nauwe samenwerking met de Brabantse Kastelenstichting en Omroep Brabant. Dit jaar zal ook kasteel Zwijnsbergen in Helvoirt voor publiek geopend zijn.

In het voorjaar van 2001 is er brand ontstaan in het hoofdgebouw van kasteel Zwijnsbergen. Deze brand leidde tot grote schade in het hoofdgebouw, waarbij op een aantal interieuronderdelen en het metselwerk na, vrijwel het gehele gebouw verloren is gegaan. Sinds de brand is er veel gebeurd aan het kasteel. U kunt dit nu met eigen ogen gaan aanschouwen.

Wat is er zoal te doen en te zien?

De deuren van kasteel Zwijnsbergen gaan op tweede Pinksterdag open voor het publiek. U kunt in een gedeelte van de begane grond het kasteel van binnen bekijken. In het kasteel zijn, weliswaar gehavend, nog stucplafonds aanwezig uit 1817. Daarnaast zijn er foto's te bezichtigen van het kasteel van voor de brand en direct na de brand, zodat u een goede indruk krijgt van het verloop van de restauratie.

Er zullen vaklieden van aannemersbedrijf de Bonth van Hulten uit Vlijmen, die de restauratie uitvoert, aanwezig zijn en architecten van Architektenburo Verlaan en Bouwstra uit Vianen, die de restauratie begeleidt. Aan deze mensen kunt u eventueel vragen stellen.

Openingstijden

Kasteel Zwijnsbergen is open op tweede Pinksterdag, 16 mei 2005 van 11.00 -16.30 uur.

De parkeergelegenheid bij het kasteel is beperkt, maar het kasteel is met de fiets heel goed bereikbaar.


* Huisvesting seizoenwerknemers Brandveiligheid

De tijdelijke huisvesting van (buitenlandse) seizoenwerknemers, vooral voor de land- en tuinbouw, is ook in de gemeente Haaren een toenemend verschijnsel. De huisvesting van deze werknemers vindt vaak plaats in (agrarische) bedrijfsgebouwen.

De verantwoordelijkheid voor de huisvesting ligt bij de werkgever, maar het is aan de gemeenten erop toe te zien dat die huisvesting voldoet aan de regelgeving op het terrein van de veiligheid en de ruimtelijke ordening.

Bij enkele recente controles in de gemeente Haaren is o.a. gebleken dat ten aanzien van de huisvesting sprake was van brandonveilige situaties op basis waarvan direct optreden noodzakelijk was.

Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten om op korte termijn op die adressen, waarbij het vermoeden bestaat dat seizoenwerknemers zijn gehuisvest, door de brandweer controles te laten uitvoeren op het aspect brandveiligheid.

Zodra door de brandweer een brandonveilige situatie wordt geconstateerd zal een handhavingstraject worden opgestart.

De wijze van handhaving hangt uiteraard af van hetgeen door de brandweer wordt aangetroffen. Is er sprake een onveilige situatie dan zullen direct maatregelen getroffen moeten worden. Al naar gelang wat wordt aangetroffen kan dit betekenen dat:


1. direct overgegaan moet worden tot ontruiming/sluiting van de accommodatie;

2. er per direct een aantal (nood)voorzieningen getroffen moet worden en in een later stadium definitieve maatregelen;
3. binnen een redelijke tijd voorzieningen getroffen moeten worden.

Dit betekent niet dat daarmee voorbijgegaan wordt aan het aspect van de ruimtelijke ordening. Nagenoeg in alle gevallen is het huisvesten van werknemers in bedrijfsgebouwen of elders in strijd met het bestemmingsplan. Ook de Woningwet (bouwvergunning) en de bouwverordening (gebruiksvergunning) spelen een rol. Burgemeester en wethouders beraden zich momenteel over de wijze waarop zij hiermee zullen omgaan. Het is zeker niet uitgesloten dat ook in dit kader handhavingsacties zullen worden opgestart.