Gemeente Eindhoven

Persbericht: 9 mei 2005, no. 102

Actie in het kader van de Nationale Vrij Veilig Campagne

Hoe 'safe-sexy zijn uitgaansgelegenheden voor jongeren?'

Op vrijdag 6 mei gaan jongerenteams in Eindhoven en vijf andere grote steden in Nederland uitgaansgelegenheden testen op, onder andere, de aanwezigheid van condoomautomaten. Ze delen safesex-keurmerken uit als gelegenheden aan bepaalde voorwaarden voldoen. Soa Aids Nederland geeft hiermee de aftrap voor de jaarlijkse Vrij Veilig Campagne.

Op maandag 9 mei gaat de Nationale Vrij Veilig Campagne van start. De campagne wordt aangescherpt met het thema: De beschikbaarheid van condooms. Via toiletreclame en in advertenties wordt benadrukt dat je ervoor moet zorgen dat je condooms bij je hebt. Via acties wordt aandacht gevraagd voor het beschikbaar hebben van condooms, zoals de actie rondom het keurmerk voor uitgaansgelegenheden.

De effectief gebleken tv-spots uit 2004, voor jongeren met de slogan wie laat zich dan ook naaien zonder condoom, worden opnieuw uitgezonden. Voor het algemeen publiek wordt binnen postbus 51 weer de gekuiste versie gebruikt zonder het woord naaien. Deze strategie heeft ertoe geleid dat de spot bij zowel bij jongeren als algemeen publiek in goede aarde viel. De radiospots zijn nagenoeg onveranderd.

Beschikbaarheid van condooms is van groot belang in het voorkomen van onveilig vrijgedrag. Jongeren worden vaak overvallen door het moment. Het blijkt uit onderzoek dat vier op de tien jongeren geen condoom bij de hand hadden toen ze er een nodig hadden. Vervolgens heeft de helft van deze groep onveilig gevreeën. Eén van de plaatsen om jongeren zonder condooms uit de brand te helpen, is de uitgaansgelegenheid.

Aanpak
Jongerenteams in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht bezoeken op 6 mei uitgaansgelegenheden die bij veel jongeren populair zijn. Als er een condoomautomaat aanwezig is, zullen de jongeren ook beoordelen of deze in goede staat en goed gevuld is, of deze op een plek hangt waar niet de hele zaak mee kan kijken als je een condoom uit de automaat haalt en of de automaat voor zowel jongens als meisjes toegankelijk is.

Voldoet de gelegenheid aan deze eisen, dan geven de jongeren een keurmerk in de vorm van een sticker. Dankzij deze sticker kan voor jongeren zichtbaar worden gemaakt, in welke gelegenheid condooms verkrijgbaar zijn. Gelegenheden die geen automaten hebben, zullen door het bezoekende jongerenteam worden voorzien van informatie over condoomautomaten.

© 2005 Gemeente Eindhoven