Presentatie van Waterplan tijdens Waterkaravaan (09-05-2005)

2-daags landelijk publieksevenement over duurzaam waterbeheer doet Tiel aan

Ooit gehoord van kikker-, kwaliteit- of kijkwater? Weet u wat afkoppelen betekent en waarom dat zo belangrijk is? Ook nieuwsgierig naar de manier waarop gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland de kwaliteit van het water in de Doode Linge willen verbeteren? En hoe het met het baggeren van de stadsgrachten staat? En waartoe dit alles uiteindelijk moet leiden?

Het antwoord op deze vragen is te vinden in het Integrale Waterplan van de gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland. In dit waterplan geven beide organisaties aan hoe ze onder de noemer `Waterwerk' het stedelijk water in Tiel tot een gezond duurzaam watersysteem willen maken.

De gemeente en waterschap presenteren het Integrale Waterplan tijdens de Waterkaravaan, een publieksevenement dat op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2005 wordt gehouden aan de Waalkade ter hoogte van Bellevue. De Waterkaravaan komt naar Tiel op uitnodiging van de Stichting Duurzaam Rivierenland. Allerlei organisaties verlenen hieraan hun medewerking. Onder andere door het verstrekken van informatie en het geven van demonstraties op de Watermarkt, een onderdeel van de Waterkaravaan.

Waterschap en gemeente Tiel op gezamenlijke stand WatermarktHet integrale Waterplan Tiel vormt het centrale thema van één van de stands die tijdens de Watermarkt te bezoeken is. Bezoekers krijgen in vogelvlucht een beeld van wat het waterplan voor Tiel inhoudt. Er ligt een speciale editie van een nieuwsbrief klaar, zodat zij thuis op hun gemak de achtergronden van dit plan kunnen nalezen.

Op beeldende wijze wordt bij de stand duidelijk wat het waterplan beoogt: in doorzichtige bakken staat water van diverse kwaliteit tentoongesteld. Er liggen loepen klaar, zodat bezoekers zelf kunnen speuren naar het verschil in plant- en dierleven. Verder is er een dvd te zien over baggeren en toont een demonstatiemodel aan hoe een wadi werkt.

Als aardigheidje delen gemeente en waterschap onder de eerste 250 bezoekers aan de stand een schepnetje uit. Een schepnetje symboliseert het streven van het Waterplan Tiel om te komen tot grachten, singels en sloten in Tiel waarin weer een gevarieerd aanbod aan plant- en dierleven te bewonderen valt.

Demonstratie muskusrattenbestrijdingOp de Watermarkt zullen ook de muskusrattenbestrijders van het waterschap zich presenteren. Zij laten zien waarom de muskus- en beverratten in het rivierengebied moeten worden aangepakt en met inzet van welke middelen dit gebeurt.

Micro-organismen onder de loepOp de stand van het laboratorium van het waterschap kunnen bezoekers kennismaken met de microorganismen in ons afvalwater en de kwaliteit van sloot of vijverwater laten testen. Onder de microscoop kunnen tal van levende organismen worden bestudeerd.

WaterwandelingBehalve bij de gezamenlijke stand, komt het Integrale Waterplan aan bod tijdens een wandeling die door gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland in het kader van de Waterkaravaan wordt aangeboden.

Onder leiding van een deskundige gids is het mogelijk om op zaterdag 14 en zondag 15 mei een route van een klein uur door de Tielse binnenstad te lopen. Gedurende deze wandeling besteedt de gids aandacht aan het waterplan, het baggeren van de stadsgrachten, maar ook aan de (water)historie van Tiel die zo onlosmakelijk aan de stad is verbonden.

De start van de wandeling is vanaf het parkeerterrein van Bellevue om 10.00 uur, 12.00 uur en 14.00 uur.

Bezoek rioolwaterzuiveringDagelijks maken we per persoon zo'n 150 liter water vuil bij de bereiding van de maaltijden, door te douchen of de wc door te trekken. Wat gebeurt er met dit afvalwater?

Bezoekers van de Waterkaravaan kunnen zich vanaf Bellevue per `pipo de clown' wagons laten vervoeren naar het industrieterrein Kellen. Hier verzorgt het waterschap rondleidingen op de geheel vernieuwde rioolwaterzuiveringsinstallatie voor Tiel en omgeving. De vertrektijden van de wagons zijn vanaf 10.00 uur om het uur.